Poskupljuje gorivo u Austriji

19.09.2022. 12:07 / Izvor: Agencije
gorivo

U Austriji bi od 1.oktobra gorivo moglo ponovo da poskupjeti, ovaj put ne zbog skoka cijena na svjetskom tržištu, već zbog uvođenja poreza na CO2.

U Austriji bi od 1.oktobra gorivo moglo ponovo da poskupjeti, ovaj put ne zbog skoka cijena na svjetskom tržištu, već zbog uvođenja poreza na CO2.

Iako inflacija neprestano raste, ministar privrede Martin Koher kaže da vlada ne odustaje od uvođenja poreza i da ta odluka neće biti odložena, kao što je to već učinjeno tokom ljeta.

"Od početka je bilo jasno da će porez na CO2 donijeti poskupljenje goriva. Zbog toga smo i donijeli odluku o klimatskom bonusu, koji treba to da izjednači. Sada isplaćujemo taj klimatski bonus (u vrijednosti od 500 eura za sve građane koji žive duže od 12 mjeseci u Austriji), i zato smatram da ostajemo pri predviđenom roku", naglasio je on.

Koher ističe da ne vidi niti jedan razlog da se ne poveća porez na gorivo.

"Ne vidim da će cijene goriva u narednih šest mjeseci pasti. Trenutno je cijena goriva, koja je u maju i junu dostigla rekordne vrijednosti, na sreću ponovo pala", rekao je on dodajući da je cijena benzina nešto ispod prosjeka EU, a dizela iznad.

Pored toga Koher je najavio uspostavljanje komisije za cijene, koja će nadzirati cijenu goriva.

Ta komisija, kako kaže, trebalo bi da prati da li je rast cijena nesrazmjeran u međunarodnom poređenju, kao i da li je opravdan ili ne.

"Često postoje i nacionalni razlozi zašto su cijene veće. Ako su cijene nesrazmjerne i neopravdane onda postoji zakonska mogućnost da se regulišu", objasnio je Koher.

Istovremeno je rekao da ne podržava subvencionisane cijene, jer, kaže, postoji rizik da kompanije povuku svoje ponude i gorivo izvoze u inostranstvo, gdje su cijene veće.

"U sadašnjoj situaciji postojali bi problemi u snabdjevanju. Zato moramo biti veoma obazrivi", naglasio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti