Od sada lakši pristup tržištu rada Austrije

03.10.2022. 15:08 / Izvor: Agencije
tržište rada

Reforma takozvane "crveno-bijelo-crvene karte", koja je stupila na snagu, olakšava pristup stranoj radnoj snazi tržištu rada Austrije.

Reforma takozvane "crveno-bijelo-crvene karte", koja je stupila na snagu, olakšava pristup stranoj radnoj snazi tržištu rada Austrije.

Mnoga preduzeća u Austriji imaju problema da nađu kvalifikovanu radnu snagu.

Zbog toga je još u julu vlada odlučila da sprovede reformu "crveno-bijelo-crvene karte".

Cilj vlade je da stvori moderno tržište rada, koje bi olakšalo pristup kvalifikovanoj radnoj snazi i učinio efikasnijim proces podnošenja zahteva za dobijanje dozvola.

Reforma je uzela u obzir mnoge zahteve preduzetnika, kao i radne snage, između ostalog, ubrzanje postupka rešavanja zahteva za dobijanja "crveno-bijelo-crvene karte".

Od sada je put do te karte olakšan i za osobe, koje su tokom radnog vijeka menjale profesiju, ili su se bavili nečim drugim od onog što su učili.

Poseban fokus je na stručnoj radnoj snazi za privremene projekte na tržištu rada.

Posebno u turizmu, nezi i zdravstvu nedostaje radna snaga, pa reforma sada omogućava manje birokratski put do dobijanja dozvola.

Takođe se za projekte mogu ubuduće dovoditi strani radnici na do šest meseci, a za to im je potrebna samo viza i dozvola za rad bez sveobuhvatnog postupka.

Posebno od ove novine profitiraće radna snaga iz IT sektora.

Naknadno oni mogu zatražiti i "crveno-bijelo-crvenu kartu", koja im obezbeđuje duži boravak i pravo rada.

Sada preduzeća mogu bez većih birokratskih procesa zatražiti "crveno-bijelo-crvenu kartu" za radnu snagu koju dovode iz inostranstva.

Sezonska radna snaga, koja je već tri godine radila u Austriji ima od sada mogućnost da dobije "crveno-bijelo-crvenu kartu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti