U Austriji uskoro povratak maski

10.10.2022. 08:54 / Izvor: Agencije
AUSTRIJA

Zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih korona virusom, u Austriji predstoji uvođenja obaveznog nošenja zaštitne maske.

Zbog dramatičnog rasta broja novozaraženih korona virusom, u Austriji predstoji uvođenja obaveznog nošenja zaštitne maske.

Ministar zdravlja Johanes Rauh planirao je da pooštri epidemijske mjere tek kada bude došlo do drastičnog pogoršanja situacije u bolnicama. Međutim, on je, poslije preporuke ekspertskog tima, koji se zalaže za povratak obaveze nošenja FFP2 maski, promijenio stav.

"Rauh je najavio da razmatra mogućnost vraćanja obaveze nošenja maski, ukazujući da je razvoj situacije narednih dana odlučujući. Ako se nastavi rast kao proteklih dana, a svakog dana je petocifren broj novozaraženih, i to između 12.000 i 15.000, neophodno je da se djeluje", poručio je on.

To bi značilo da bi se vratila obaveza nošenja FFP2 maski u supermarketima, javnom prevozu, ali i institucijama.

U Beču, za razliku od ostalih austrijskih pokrajina, i dalje je na snazi obaveza nošenja maski u javnom prevozu.

Eksperti kritikuju nedjelovanje vlasti, jer se situacija u bolnicama svakodnevno pogoršava i pune se kreveti korona pacijentima. Prema prognozama, za samo dvije nedjelje situacija bi mogla biti još gora i u bolnicama bi bilo već 3.000 kovid pacijenata.

Sa odlukom da se uvede ponovo obaveza nošenja maski sačekalo se posle predsjedničkih izbora, kako se ne bi dao povod protivnicima epidemijskih mjera da glasaju za one koji se protive svakoj korona mjeri i vakcini.

Usljed jesenjeg talasa korona virusa u školama širom Austrije vlada haos.

Rauh želi da škole po svaku cijenu ostanu otvorene, ali je situacija sve teža, i prve škole, u pokrajini Salcburg, morale su da pređu na online nastavu.

Iako je donijeta odluka da zaraženi nastavnici, bez simptoma, mogu da predaju, sve ih je više bolesnih, pa nema dovoljno nastavnog kadra za održavanje nastave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti