Globalni rast radnih mjesta će se "značajno pogoršati" u ovom kvartalu

01.11.2022. 13:35 / Izvor: BHRT
Izvještaj

Globalni rast zaposlenosti "značajno će se pogoršati" u ovom kvartalu, pogođen ekonomskim previranjima izazvanim ratom u Ukrajini i uticajem strože monetarne politike na potrošnju.

Globalni rast zaposlenosti "značajno će se pogoršati" u ovom kvartalu, pogođen ekonomskim previranjima izazvanim ratom u Ukrajini i uticajem strože monetarne politike na potrošnju, saopćila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).

Već postoje znaci da je oporavak globalnog broja radnih sati koji je viđen početkom 2022. godine imao regresiju u drugom i trećem kvartalu, saopćilo je tijelo UN-a.

Sveukupno, između jula i septembra bilo je 40 miliona manje poslova s punim radnim vremenom nego u četvrtom tromjesečju 2019., što se koristi kao referentni nivo prije pandemije COVID-a, dodaje se.

"S obzirom na trenutne trendove, globalni rast zaposlenosti će se značajno pogoršati u četvrtom tromjesečju 2022.", navodi ILO u svom izvještaju o svijetu rada.

ILO je pogoršanje broja radnih sati sredinom 2022. pripisao ponovnom uvođenju ograničenja javnog zdravlja i poremećajima na tržištu rada u Kini, kao i sukobu u Ukrajini i inflatornim pritiscima koji su rezultirali zbog poremećaja u izvozu energije i hrane.

U izvještaju se također navodi da bi pretjerano pooštravanje politike moglo uzrokovati "neopravdanu štetu radnim mjestima i prihodima kako u naprednim zemljama tako iu zemljama u razvoju".

ILO je upozorio na sve manje slobodnih radnih mjesta i porast nezaposlenosti u posljednjim mjesecima godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti