Otkaze planira i gigant poput Morgan Stanleya

08.11.2022. 12:55 / Izvor: Agencije
otkazi

U američkom finansijskom gigantu Morgan Stanley razmatra se ukidanje oko 50 pozicija investicionih bankara u poslovnicama u azijsko-pacifičkom regionu pošto je u njima zabilježen pad sklopljenih ugovora, navode osobe upoznate sa situacijom.

U američkom finansijskom gigantu Morgan Stanley razmatra se ukidanje oko 50 pozicija investicionih bankara u poslovnicama u azijsko-pacifičkom regionu pošto je u njima zabilježen pad sklopljenih ugovora, navode osobe upoznate sa situacijom.

TRŽIŠTA KAPITALA

Banka sa sjedištem u New Yorku planira da smanji broj pozicija u bankarskom sektoru koje su usmjerene na kinesko tržište, uglavnom iz sektorskih timova, a otpuštanja bi mogla uključivati i niz poslova povezanih sa tržištima kapitala, navode neimenovani izvori.

Prema njihovim riječima, otpuštanja bi mogla početi ovog mjeseca. Smanjenje broja zaposlenih biće najveće kada su u pitanju firme listirane na Wall Streetu koje posluju u Aziji.

Generalni direktor kompanije Morgan Stanley James Gorman naveo je prošlog mjeseca da bi moglo doći do otpuštanja. S druge strane, njegov kolega iz Goldman Sachsa David Solomon nedavno je priveo kraju praksu firme da periodično otpušta zaposlene sa lošijim rezultatima, prenosi Blic.

Morgan Stanley je u Hong Kongu i Sjedinjenim Američkim Državama bila jedna od najvećih firmi za prodaju kineskih akcija u posljednjih osam godina, ispred Goldman Sachsa i UBS grupe, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Prekomorska prodaja akcija kineskih kompanija pala je 88 posto u odnosu na prošlu godinu. Tržište hartija od vrijednosti u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu prošlog mjeseca je poremećeno, nakon što je predsjednik Xi Jinping osigurao i treći mandat i postavio pristalice na ključne pozicije, zbog čega su se javile sumnje u vezi sa uzlaznom trasom ekonomskog rasta.

MANJE LICENCI

Morgan Stanley je u kontinentalnoj Kini opreznije zapošljavao, pa ima manje licenci od svojih najvećih konkurenata, uključujući Goldman Sachs, UBS i JPMorgan Chase & Co. Ove godine firma je podnijela zahtjev za nekoliko novih licenci na kopnu, trgovinu fjučersima i istraživanja, kao i za angažovanje rukovodilaca sektora za hartije od vrijednosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti