Egzodus kapitala iz Londona: Kapitalisti iznose novac u Frankfurt

22.01.2019. 08:17 / Izvor: Jutarnji list
Egzodus kapitala iz Londona: Kapitalisti iznose novac u Frankfurt

Finansijski sektor u Velikoj Britaniji planira prebaciti oko hiljadu milijardi dolara imovine u druge dijelove svijeta zbog Brexita.

Finansijski sektor u Velikoj Britaniji planira prebaciti oko hiljadu milijardi dolara imovine u druge dijelove svijeta zbog Brexita i neizvjesnosti oko njegovog provođenja, objavio je portal Bloomberg pozivajući se na istraživanje konsultantske kuće Ernst&Young (EY).

Naša procjena posljedica Brexita, prenosi Bloomberg informacije iz EY-a, još je i konzervativna jer dio kompanija ne želi otkriti koliko će imovine prebaciti izvan Velike Britanije.

Portal navodi kako je EY konsultovao dvadeset banaka, osiguravajućih društava i finansijskih posrednika koji su već ranije najavljivali povlačenje kapitala zbog Brexita.

Smanjivanje imovine finansijskog sektora na Ostrvu, izračunali su spomenuti izvori, imaće za posljedicu preseljenje oko 7.000 radnih mjesta iz Londona u druge finansijske centre, prije svega u, kako se navodi, Frankfurt.

Budući da su finansijske institucije sklonije potražiti lokalne zaposlenike, nego seliti već postojeće iz jedne u drugu filijalu, Bloomberg procjenjuje da će dobar dio zaposlenika u kompanijama koje na Ostrvu smanjuju imovinu, zapravo ostati bez posla.

U Frankfurt bi se prema ovim procjenama moglo preseliti čak 800 milijardi evra kapitala odbjeglog iz Londona. Istraživanje EY-a došlo je do podatka kako su britanske kompanije već dosada u Dablinu, Parizu i u Frankfurtu otvorile oko 2.000 radnih mjesta kako bi mogle poslovati u uslovima nastalim otvaranjem postupka izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

U prilog potonjim procjenama EY idu ranije objavljene informacije Bloomberga da će finandijska kuća JPMorgan Chase&Co izvan Velike Britanije preseliti 400 svojih radnih mjesta, Morgan Stanley 280 djelatnika a londonska filijala Deutsche Banka i do nekoliko stotina radnih mjesta.

Bloomberg primjećuje kako će se dio britanskog financijskog sektora koji seli kapital na evropski kontinent morati prilagoditi svoje poslovanje tamošnjim uslovima što, navodi portal, podrazumijeva veći broj IT i drugih stručnjaka nego što je bio slučaj na Ostrvu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital