Morgan Stanley: Svjetska ekonomija oporavit će se prije nego što se očekivalo

10.09.2020. 09:01 / Izvor: seebiz.eu
Morgan Stanley: Svjetska ekonomija oporavit će se prije nego što se očekivalo

Iako covid-19 nije prvi virus koji se proširio svijetom, prvi je koji je izazvao toliku borbu vlada širom svijeta.

Iako covid-19 nije prvi virus koji se proširio svijetom, prvi je koji je izazvao toliku borbu vlada širom svijeta.

Za financiranje mjera u područjima javnog zdravstva i pogođenog gospodarstva, vlade širom svijeta pružile su financijsku pomoć u mjeri koja nikada prije nije viđena. Napori za ublažavanje - uključujući zatvaranja i zabrane putovanja - nastojali su usporiti stopu zaraza kako bi se uštedjeli dostupni zdravstveni resursi, a gospodarstvo je pretrpjelo znatnu štetu.

Iako je pad u posljednjoj recesiji 2008. godine nazvan "globalnom financijskom krizom", to je uglavnom bila bankarska kriza u jedanaest naprednih gospodarstava. Podržani dvoznamenkastim rastom u Kini, visokim cijenama roba i mršavim bilancama, tržišta u razvoju pokazala su se prilično otpornima na previranja nedavne globalne krize.

Trenutačno usporavanje gospodarstva je drugačije. Kombinirana priroda ovog šoka - novi koronavirus ne poštuje nacionalne granice - uronila je većim udjelom svjetske zajednice u recesiju koju analitičari uspoređuju s onom Velike depresije.

Oporavak koji je rezultirao neće biti toliko pouzdan ni brz kao pad, upozoravali su donedavno ekonomisti. Međutim, fiskalna i monetarna politika koja se koristi za borbu protiv smanjenja, umjesto da eliminira ekonomske gubitke, samo će ih ublažiti prije nego što se globalno gospodarstvo vrati u svoje predvirusno stanje, dodaju analitičari.

Pandemija je stvorila veliku ekonomsku kontrakciju, koju će u mnogim dijelovima svijeta pratiti financijska kriza, jer bankroti akumuliraju i loše zajmove tvrtkama. Uz to, zaostali zajmovi u zemljama u razvoju su u porastu.

Očekuje se da će kriza pogoditi kućanstva s nižim dohotkom i zemlje s nižim prihodima gore od bogatih. Zapravo, Svjetska banka procjenjuje da će pandemija gurnuti čak 60 milijuna ljudi širom svijeta u krajnje siromaštvo. Kao rezultat toga, očekuje se da će globalno gospodarstvo raditi drugačije, jer bilanse stanja u mnogim zemljama klize dublje u minus.

Globalna ekonomija vjerojatno će se oporaviti do razine predpandemije otprilike tri mjeseca prije nego što se očekivalo, predviđa ekonomist američke investicijske banke Morgan Stanley.

"Dokazi pokazuju da se jednadžba virus / ekonomija dramatično promijenila od ranih dana izbijanja", rekli su u bilješci objavljenoj u utorak, ističući kako oporavak i dalje dobiva zamah.

Američko bi gospodarstvo moglo doseći razinu prije koronakrize do drugog tromjesečja iduće godine, dok bi cijela razvijena tržišta tu razinu mogle doseći do trećeg kvartala sljedeće godine, rekla je banka.

Prema njima, oporavak će pratiti snažna inflacija; nakon iznimne porezne i novčane potpore, vjerojatno će nas čekati jača inflacija, izvještavaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital