Vijeće sigurnosti UN

Šta znači rusko predsjedavanje u tijelu zaduženom za održavanje mira u svijetu?

02.04.2023. 08:38 / Izvor: CNN
vijeće sigurnosti

Predsjedništvo u Vijeću rotira se po abecednom redu među 15 zemalja članica.

Država koju vodi čovjek koji je optužen za ratne zločine u subotu je preuzela predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koje je zaduženo za održavanje globalnog mira i sigurnosti. Ovu činjenicu je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao “najgorom prvoaprilskom šalom na svijetu".

Zemlja koja sistematski krši sva osnovna pravila međunarodne bezbjednosti predsjedava tijelom čija je jedina misija da čuva i štiti međunarodnu sigurnost”, rekao je Kuleba, kako navodi CNN.

Predsjedništvo u Vijeću rotira se po abecednom redu među 15 zemalja članica. To tijelo kontroliše pet stalnih članova, uključujući SAD i Rusiju.

Diplomatski kor UN-a je itekako svjestan javnog skepticizma prema Rusiji na čelu Vijeća dok njene trupe zauzimaju dijelove Ukrajine, zemlje članice UN-a. Malo ko se sjeća da je Rusija posljednji put predsjedavala u februaru 2022. godine, tokom pripreme za invaziju na Ukrajinu.

Kako navodi CNN, onaj ko predsjedava Vijećem bi trebao ostati neutralan. Međutim, Rusija u svojoj novoj ulozi, može manevrisati po pitanju sastanaka o Ukrajini i “iskoristiti mjesec da prikaže kako SAD i druge zapadne zemlje iznose lažne optužbe protiv Rusije”.

Nelagodnosti zbog nove uloge Rusije doprinosi i činjenica da je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca postao prvi šef države stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za kojeg je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi u vezi deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Moskva je branila ovu praksu, navodeći da “spašava” tu djecu i da deportacije nisu prisilne.

To zaista izgleda prilično groteskno… zbog toga Vijeće izgleda loše“, rekao je šef Međunarodne krizne grupe UN-a Richard Gowan.

U međuvremenu pristalice Rusije u sjedištu UN-a vide historijske paralele sa trenutnom situacijom, ističući da su SAD, stalna članica Vijeća sigurnosti, izvršile invaziju na Irak 2003. bez odobrenja Vijeća.

Na kraju krajeva, problem nije rusko preuzimanje uloge, nego “ponašanje” Rusije, rekao je jedan diplomata u Vijeću sigurnosti za CNN.

Može li Rusija biti izbačena?

Ukrajina je tokom protekle godine postavljala pitanje da li Rusija uopće ima pravo na svoje stalno mjesto u Vijeću, ističući na javnim sastancima da je Moskva početkom 1990-ih dobila mjesto bivšeg Sovjetskog Saveza bez ikakvog glasanja.

Ali da li je moguće izbaciti Rusiju iz Vijeća ili čak UN-a zbog njenih akcija u Ukrajini?

Po Povelji UN-a, koja je osnova te organizacije, nike jednostavno oduzeti mjesto stalnoj članici Vijeća. Ruskim vetom ta zemlja lako može zauvijek zadržati svoje predstavnike za stolom.

Država koja flagrantno krši povelju UN-a i izvrši invaziju na svog manjeg susjeda nema mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a. Nažalost, Rusija je stalna članica Vijeća i ne postoji međunarodni pravni put za promjenu te realnosti”, rekao je glasnogovornik Misije SAD-a pri UN-u za CNN.

Sve što se može učiniti u tom tijelu zapravo je da se ospori ono što Rusija tamo kaže, što su SAD obećale učiniti.

Nastavljamo da prozivamo njihove laži i donosimo vjerodostojne glasove, podatke i činjenice na terenu“, rekao je američki glasnogovornik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti