Nestašica radne snage

Italiji nedostaje milion radnika

24.04.2023. 12:13 / Izvor: Agencije
Branje voća

Italija se suočava s velikom nestašicom radne snage i nedostaje joj gotovo milion radnika u nekoliko privrednih sektora.

Italija se suočava s velikom nestašicom radne snage i nedostaje joj gotovo milion radnika u nekoliko privrednih sektora, izjavila je ministrica rada Maria Elvira Calderone.

"Glavni problem je što sve više ljudi zbog dobi napušta tržište rada, a teško je naći nove radnike koji bi popunili ta radna mjesta", rekla je Calderone, prenosi dpa.

Prema njenim riječima, Italijanska vlada radi na tome da "kompanije imaju radnu snagu osposobljenu za posao koji će raditi, a posebno za izazove današnjice i sutrašnjice".

"To se posebno odnosi na ekološku i digitalnu transformaciju u svijetu rada“, dodala je Calderone, istaknuvši i da je glavni cilj zaposliti „svakog građanina i građanku Italije”.

Turizam i poljoprivreda traže najviše radnika

Nestašica radne snage posebno je izražena u turizmu, tvrde u udruženju Assoturismo Confesercenti. Ugostiteljski sektor žali se na slabi odziv na ponude, ali i na manjak kvalifikacija kandidata za posao.

Poljoprivreda u ljetnim mjesecima i sezoni žetve treba najmanje 100.000 radnika, objavilo je poljoprivredno udruženje Coldiretti.

Naglasili su da su im hitno potrebni vozači traktora, vrtlari i berači voća i povrća. Traže i kvalificirane radnike u digitalnom sektoru, poput poljoprivrednih tehničara koji znaju upravljati dronovima, čitati meteorološke podatke i koristiti IT-alate.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti