Zbog umjetne inteligencije

Zabrinjavajuće vijesti: Milioni radnih mjesta će nestati u narednih pet godina

03.05.2023. 11:58 / Izvor: Agencija Anadolija
Roboti

Do velikih poremećaja na tržištu rada doći će u narednih pet godina kako sve više kompanija bude usvojilo tehnologije umjetne inteligencije (AI).

Do velikih poremećaja na tržištu rada doći će u narednih pet godina kako sve više kompanija bude usvojilo tehnologije umjetne inteligencije (AI) i zbog pogoršanja globalne ekonomije, navodi Svjetski ekonomski forum (WEF) u najnovijem izvještaju.

Očekuje se da će vještačka inteligencija i ekonomski i društveni uslovi dovesti do gubitka 83 miliona radnih mjesta, sa samo 69 miliona otvorenih radnih mjesta do 2027. godine, navedeno je u izvještaju koji je objavljen u nedjelju.

To će rezultirati neto gubitkom od 14 miliona radnih mjesta, što predstavlja dva posto trenutne zaposlenosti.

U izvještaju se predviđa da će skoro četvrtina zaposlenih promijeniti posao, uglavnom zbog pojave novih tehnologija.

Usvajanje tehnologije i veći digitalni pristup će također stvoriti neto rast radnih mjesta, ali uz veće kompenzacije gubitaka.

Sporiji ekonomski rast, nedostatak ponude i inflacija predstavljaju najveće rizike za radna mjesta, navedeno je u izvještaju.

Pojava tehnologije umjetne inteligencije će direktno riskirati mnoge uloge jer roboti u nekim slučajevima zamjenjuju ljude. Do 2027. godine moglo bi biti oko 26 miliona manje poslova u vođenju evidencije i administraciji, saopćio je WEF.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti