Predstavili plan

Evo kako se Španjolska bori s vlasnicima praznih nekretnina

11.05.2023. 14:09 / Izvor: HINA
Španija

Vlada španjolske regije Katalonije namjerava ublažiti krizu stanovanja najmom praznih nekretnina, zaprijetivši vlasnicima da će ih oduzeti ako sami ne pronađu stanare.

Vlada španjolske regije Katalonije namjerava ublažiti krizu stanovanja najmom praznih nekretnina, zaprijetivši vlasnicima da će ih oduzeti ako sami ne pronađu stanare.

Vlada bi mogla proširiti i izdvojiti više novca za plan koji je predstavljen ovaj tjedan, a predviđa prenamjenu do 70 nekretnina praznih više od dvije godine u 14 gradova s velikom potražnjom za jeftinijim stanovanjem, rekao je ravnatelj vladinog ureda za stanovanje Juli Fernandez.

Vlada je prvotno na popis uvrstila 45 gradova, ali samo 14 njih pristalo je sudjelovati u programu, a Barcelona nije uključena.

Program će stupiti na snagu idućih dana, a vlasnici će u roku od mjesec dana morati objasniti zašto su nekretnine prazne. Ako ne ponude razumno opravdanje, morat će u roku od tri mjeseca pristati na prodaju nekretnine vladi ili je dati u najam.

Ako se ništa od toga ne dogodi, vlada će nekretninu moći oduzeti u roku od tri mjeseca.

Plan je usvojen dva tjedna prije lokalnih izbora u Španjolskoj, a pristupačno stanovanje spada među ključne teme.

U utorak vlada je priopćila da je u proračunu rezervirala pet milijuna eura za potencijalno oduzimanje nekretnina, procijenivši da bi iznos pokrio troškove kupnje 50 do 70 kuća za polovinu tržišne vrijednosti.

„Želja je vlade mobilizirati te stanove, a ne doći do faze oduzimanja”, naglasio je Juli Fernandez.

Nada se da će vlasnici, među kojima prevladavaju banke i fondovi, ponuditi stanove u socijalni najam.

Vladini podaci pokazuju da Španjolska građanima nudi samo 290.000 državnih stanova koje pokrivaju tek 1,6 posto kućanstava, u usporedbi s 30 posto u Nizozemskoj i 16,8 posto u Francuskoj.

Glasnogovornik katalonske udruge agenata za nekretnine API Carles Sala rekao je da će plan izazvati nesigurnost u poslovanju i narušiti povjerenje investitora, tvrdeći da su rješenje veća ulaganja u socijalno stanovanje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti