Međunarodna agencija za energiju

Energetska efikasnost mora se udvostručiti da se postignu klimatski ciljevi

08.06.2023. 09:25 / Izvor: Agencije
IEA

Energetska efikasnost mora se udvostručiti do 2030. kako bi se postigli klimatski ciljevi, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Energetska efikasnost mora se udvostručiti do 2030. kako bi se postigli klimatski ciljevi, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

To bi omogućilo da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stepen bude nadohvat ruke, a istovremeno energetsku opskrbu učinilo sigurnijom i pristupačnijom, navela je IEA na konferenciji u Versaillesu, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Povećanje godišnjeg napretka u energetskoj efikasnosti s današnjih 2,2 posto na više od četiri posto do 2030. moglo bi dovesti do presudnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, prema izvještaju.

Osim toga, veća energetska efikasnost stvara radna mjesta, a smanjuje troškove energije, onečišćenje zraka i ovisnost zemalja o uvozu fosilnih goriva.

“Danas primjećujemo snažan zamah iza energetske efikasnosti”, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

“Zemlje na koje otpada više od 70 posto svjetske potrošnje energije uvele su nove ili poboljšane politike efikasnosti od početka globalne energetske krize prije više od godinu dana. Sada moramo ubaciti u višu brzinu i udvostručiti napredak energetske efikasnosti do kraja ove decenije”, dodao je.

Francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnès Pannier-Runacher rekla je na početku konferencije da su “ušteda energije i energetska efikasnost najjednostavniji i najočitiji odgovori i na energetsku i na klimatsku krizu”.

“To su jedne od najvažnijih radnji za prijelaz na čistu energiju”, rekla je.

Trodnevna konferencija IEA-e koja traje do četvrtka okupila je predstavnike vlada iz više od 30 zemalja i više od 40 izvršnih direktora kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti