SEDMIČNI ŠTRAJK

Zbog visokih cijena Italijani pozivaju na bojkot kupovine tjestenine

13.06.2023. 10:42 / Izvor: Agencije
italija

Cijena tjestenine u Italiji vrtoglavo raste, što je rezultiralo pozivima na bojkot kupovine.

Cijena tjestenine u Italiji vrtoglavo raste, što je rezultiralo pozivima na bojkot kupovine. Jedna grupa potrošača poziva na sedmični nacionalni štrajk u kojem se tjestenjina ne bi kupovala, a počeo bi 22. juna.

Vlada je održala krizni sastanak prošlog mjeseca i odlučila da ne interveniše po pitanju cijena.

Kako su organizatori štrajka kazali žele vidjeti da li će zadržavanje tjestenine na policama smanjiti cijene, jer je cijena apsolutno nesrazmjerna s troškovima proizvodnje.

Cijene namirnica su u Evropi naglo porasle potaknute većim troškovima energije i radne snage i utjecajem ruske agresije na Ukrajinu.

Prodavnice i dobavljači su optuženi za pohlepu koja povećava profit, ali ekonomisti kažu da je maloprodajni profit stabilan i da se problem svodi na veće troškove proizvodnje hrane.

Osjećajući pritisak, neke vlade u Evropi su ograničile cijene osnovnih namirnica ili su se zalagale za sporazume s trgovinama kako bi se smanjili troškovi. Ta mjera je, kažu stručnjaci, popularna u javnosti, ali zapravo može pogoršati cijene hrane.

Italijanska vlada kaže da će pojačati praćenje cijena bližom saradnjom sa 20 regija u zemlji, ali neće nametati ograničenja.

Četvoročlane italijanske porodice troše u prosjeku 915 eura više godišnje na namirnice, što je povećanje od skoro 12 posto. Trećina Italijana smanjila je potrošnju u trgovinama, prema anketarima SWG-a, a skoro polovina kupuje u diskontnim radnjama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti