IEA

Potražnja za naftom, gasom i ugljem će biti na vrhuncu prije 2030. godine

24.10.2023. 13:43 / Izvor: Agencije
nafta

Potražnja za naftom, gasom i ugljem će biti na vrhuncu prije 2030. godine, što podriva argumete onih koji traže veće investicije u fosilna goriva.

Potražnja za naftom, gasom i ugljem će biti na vrhuncu prije 2030. godine, što podriva argumete onih koji traže veće investicije u fosilna goriva, navodi se u danas objavljenom izvještaju Svjetske energetske perspektive, čiji je autor Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija ističe da će ulaganja u fosilna goriva i dalje biti neophodna, ali smatra da je era rasta potražnje završena.

U izvještaju se navodi da su ulaganja u "čistu energiju" porasla za 40 posto od 2020. godine, kao i da se rađa "nova ekonomija čiste energije, predvođena solarnom fotonaponskom energijom i električnim vozilima".

Izvršni direktor IEA Fatih Birol je prošlog mjeseca napisao članak u kome se naglašava isti zaključak - da će zbog sve većeg korišćenja električnih vozila i sporijeg rasta kineskog BDP, svjetska potražnja za fosilnim gorivima dostići vrhunac prije 2030. godine.

Na njegove riječi je tada reagovala Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja je kritikovala Birola zbog "nerazumnih predviđanja" koja bi mogla da ugroze sigurnost snabdjevanja energijom u svijetu.

OPEK je nedavno prognozirao da će svjetska potražnja za naftom rasti bar do 2045. godine.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti