Prijedlog novog zakona

U ovoj zemlji iduće godine penzije rastu 40 posto

07.11.2023. 13:30 / Izvor: HINA
Penzije

Penzije u Rumuniji porast će u septembru 2024. godine u prosjeku za 40 posto, rekao je ministar rada Bucura Oprescu.

Penzije u Rumuniji porast će u septembru 2024. godine u prosjeku za 40 posto, rekao je ministar rada Bucura Oprescu, pozivajući se na izračune u prijedlogu novog zakona.

Prva faza predviđa indeksacija pet miliona penzija u januaru za 13,8 posto, Prema predloženom zakonu o penzijama koji će vlada poslati u parlament do kraja mjeseca.

Isplata penzija prema novim izračunima kreće u septembru 2024. godine i uklonit će nejednakost, jamčeći svim građanima koji isti broj godina rade isti posao iste mirovine.

Prijedlog zakona trebao je biti usvojen u prvoj polovini godine, ali je više puta odgađan. Planirani datum stupanja na snagu podudara se s lokalnim, parlamentarni, predsjednički i europski izbori.

Državna potrošnja na penzije porast će u idućoj godini na otprilike 146 milijardi leja (31,45 milijardi dolara), s ovogodišnjih 115 milijardi leja.

Reforma mirovinskog sustava uvjet je za rumunsko ‘povlačenje’ sredstava iz fondova EU-a za oporavak od koronakrize, ističe Reuters, dodajući da se Bukurešt obavezao eliminirati nejednakost i izbjegavati politizaciju povećanja penzija pred izbore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti