Poslije 13 godina čekanja

Bugarska i Rumunija djelimično u Schengenu, kopnene granice još ostaju

01.04.2024. 16:03 / Izvor: Dnevni evropski servis
Schengen

Foto: Gradska uprava Varne

Bugarska i Rumunija su članice Evropske unije od 2007. godine.

Na arodromu u bugarskoj Varni održana je ceremonija povodom slijetanja prvog aviona od kako su Bugarska i Rumunija ušle u zonu  Šengena, iako za sada samo u vazdušnom i pomorskom saobraćaju.

Avion Wizz Aira, na liniji iz njemačkog Memingena sletio je sa 163 putnika, uglavnom bugarskih državljana, i četiri člana posade, i to su prvi putnici koji su iz zone Schengena stigli u Bugarsku a koji nisu morali da prođu nikakvu graničnu kontrolu.

Avion je dočekan ovacijama i vodenim lukom, prenijela je agencija BTA.

Rumunija i Bugarska postale su u noći na 31. mart, u ponoć po lokalnom vremenu poslije 13 godina čekanja 28. i 29. članica velikog schengenskog prostora u kojem su zvanično ukinute pasoške kontrole i granice i u kojem se gražani praktično kreću kao na teritoriji jedne zemlje.

Bugarska i Rumunija su članice Evropske unije od 2007. godine.

Međutim, njihovom punom ulasku u schengen, dakle punom otvaranju i kopnenih granica, protive se pojedine članice Unije, a najviše su primjedbi imale Austrija i Holandija.

Jedna od glavnih primjedbi bio je veliki broj ilegalnih migranata koji preko Bugarske i Rumunije ulaze u EU.

Austrija je podržala ideju o takozvanom "vazdušnom Schengenu", a pitanje otvaranja kopnenih granica prema dve zemlje odloženo je i rješavat će se tokom ove godine.

Rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da je ulazak njegove zemlje u "vazdušni i popmorski" Schengen zaslužen, a da će njegova vlada raditi na tome da taj ulazak do kraja godine bude i potpun, prenijela je rumunska agencijia Agerpres.

"Imamo jasan i odlučan plan vlade za potpuno schengensko članstvo do kraja godine. Uvjeren sam da ćemo ozbiljnošću i stabilnošću postići taj cilj, kao što smo realizovali i druga dva velika projekta - ulazak u NATO i u EU, a spremamo se za ulazak u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)", napisao je Čolaku na Facebook profilu.

Ministar unutrašnjih poslova Rumunije Katalin Predoju rekao je da je odluka o proširenju zone Schengena politička odluka, i izrazio uverenje da je taj proces nepovratan.

I njegov bugarski kolega, Katalin Stojanov rekao je da očekuje da će Bugarska do kraja godine ući u Schengen.

"Pokazali smo i nastavit ćemo da pokazujemo ilegalnim migrantima da ne treba da koriste rutu do Evrope preko Bugarske, jer će ustanoviti da je teško preći bugarsko-tursku granicu", rekao je Stojanov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU