Zaustavljen nakon izbijanja rata

Zelenski predložio produženje zabrane izvoza ukrajinskog gasa za 2024. godinu

08.11.2023. 08:53 / Izvor: Fena
Gas

Predsjednik Volodimir Zelenski predložio je produženje zabrane izvoza ukrajinskog prirodnog gasa za kompletnu 2024. godinu.

Predsjednik Volodimir Zelenski predložio je produženje zabrane izvoza ukrajinskog prirodnog gasa za kompletnu 2024. godinu, navodi se u predsjedničkom dekretu objavljenom u utorak.

Zabrana izvoza uvedena je ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022., a zatim je produžena i na 2023.

"Poručujem Kabinetu ministara Ukrajine da donese odluku o uspostavi nulte izvozne kvote za prirodni gas ukrajinskog porijekla 2024. godine", navodi se u dekretu.

Uredbom se također poziva vlada da poveća kapacitet ukrajinskog sistema za prenos gasa "kako bi se osigurao uvoz prirodnog gasa i njegovo akumuliranje u podzemnim skladištima gasa".

Premijer Denis Šmihal saopćio je prošlog mjeseca da je Ukrajina spremna da stranim trgovcima energentima obezbijedi do polovine svog kapaciteta podzemnog skladišta gasa od 30 milijardi kubnih metara.

Najveća ukrajinska kompanija za naftu i gas Naftogas u ovoj je godini saopćila da bi strani kupci mogli da koriste više od 10 milijardi kubnih metara skladišta, uglavnom na zapadu zemlje, koji je daleko od ratnih linija.

Ukrajina je prije rata proizvodila oko 20 milijardi kubnih metara gasa, a oko četvrtine te količine proizvodile su privatne kompanije koje su dio tog goriva izvozile.

Izvoz je zaustavljen nakon izbijanja rata kako bi se osigurale domaće potrebe.

Aleksij Černišov, čelnik najvećeg državnog proizvođača gasa Naftogas, kazao je u ovoj godini da njegova zemlja namjerava da poveća proizvodnju gasa u 2023. na 19,1 milijardi kubnih metara i da se nada da će proći zimu bez uvoza goriva.

Rekao je da se očekuje da će potrošnja prirodnog gasa u Ukrajini pasti na ispod 20 milijardi kubnih metara ove godine s oko 27 milijardi kubnih metara u 2021. dok su rezerve gasa u zemlji premašile 16 milijardi kubnih metara, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti