Prebacivanje u treće zemlje

UN kritizira Dansku zbog novog plana za tražitelje azila

29.11.2023. 10:29 / Izvor: Agencije
Danska

Komitet Ujedinjenih naroda protiv torture izrazio je zabrinutost za sigurnost migranata zbog planova Danske da se tražitelji azila prebace u treće zemlje.

Komitet Ujedinjenih naroda protiv torture izrazio je zabrinutost za sigurnost migranata zbog planova Danske da se tražitelji azila prebace u treće zemlje, kao što je Ruanda, dok se njihove prijave razmatraju.

Danska uvodi sve oštrije imigracijske politike u posljednjem desetljeću, a 2021. godine je donijela zakon kojim se dozvoljava da izbjeglice koje dođu na dansko tlo budu premještene u centre za azil u drugih zemalja partnera, što je naišlo na kritike Evropske komisije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U pokušaju da se zaobiđe fragmentirana sistem migracija i azila Evropske unije, Danska se prošle godine složila s Ruandom da istraže uspostavljanje programa u okviru koga bi tražitelji azila u Danskoj mogli biti prebačeni u tu afričku zemlju.

Taj rad je od tada pauziran, ali danska Vlada sada, umjesto toga, pokušava uspostaviti sličnu postavku zajedno s EU-om ili s drugim članicama.

Danska još nije poslala nijednog migranta u Ruandu.

Italija planira izgradnju kampova u Albaniji

“Cilj Vlade ostaje da obradu azila, u saradnji s EU-om, premjesti u partnersku zemlju”, naveo je danski ministar za imigraciju i integraciju Kaare Dybvad Bek.

Dodao je da taj stav ne mijenja ni odluka britanskog Vrhovnog suda od prije dvije sedmice, kojim je Ruanda proglašena za nesigurnu zemlju, i tako blokirao slične planove Velike Britanije za transfer tražitelji azila u tu afričku zemlju trećeg svijeta.

Bek je obećao da će danska Vlada razmotriti preporuke Komiteta UN-a, koji je u izvještaju izrazio zabrinutost zbog danskog zakonodavstva i preporučio da se ponovo razmotri, uzimajući u obzir međunarodne standarde.

Italija je ovog mjeseca objavila plan za izgradnju kampova u Albaniji za smještaj migranata koji sa mora pokušavaju ući u zemlju, dok je njemački kancelar Olaf Scholz nagovijestio da će biti otvoren da prouči italijanski dogovor u Albaniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti