Objavila Međunarodna organizacija za energiju

Globalna potrošnja uglja dosegla rekord u 2023.

16.12.2023. 08:42 / Izvor: Fena
ugalj

Planeta Zemlja zabilježila svoju najtopliju godinu.

Globalna potrošnja uglja dosegla je rekordni nivo u 2023. godini, objavila je u petak Međunarodna organizacija za energiju, dok je planeta Zemlja zabilježila svoju najtopliju godinu.

Međunarodna agencija za energiju (IAE) izvijestila je da će zemlje ove godine potrošiti još više uglja nego 2022., što je prethodni rekord u potrošnji ključnog izvora plinova koji zagrijavaju planet.

Naučnici kažu da stakleničke plinove trebati smanjiti gotovo za polovicu u ovom desetljeću kako bi se ispunili svjetski ciljevi ograničavanja globalnog zagrijavanja i izbjegavanja katastrofalnih uticaja na klimu na Zemlji.

Služba EU-a za klimatske promjene Copernicus saopćila je ranije da će 2023. biti najtoplija zabilježena godina nakon što je novembar postao šesti najtopliji mjesec zaredom.

IEA je rekla da se očekuje da će svjetska potrošnja uglja, nakon vrhunca ove godine, početi opadati 2024., kako se proizvodnja obnovljive energije iz sunca i vjetra nastavlja širiti, navodi France 24.

Ove najnovije prognoze objavljene su dva dana nakon završetka klimatskih pregovora Ujedinjenih naroda (COP28) u Dubaiju – gdje je gotovo 200 zemalja postiglo dogovor da bi se svijet trebao "odmaknuti od fosilnih goriva" kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje.

Bilo je to prvi put u 28-godišnjoj historiji godišnjih klimatskih pregovora da su sva fosilna goriva spomenuta u sporazumu.

Poremećaj Zemljine klime pridonio je povećanju intenziteta i učestalosti oluja, suša i smrtonosnih šumskih požara širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti