Savremena vojna oprema

Zelenski: Ukrajina bi mogla postati važan proizvođač oružja

28.12.2023. 09:07 / Izvor: Agencije
Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da njegova zemlja može postati jedan od najvećih proizvođača oružja u svijetu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da njegova zemlja može postati jedan od najvećih proizvođača oružja u svijetu te da je siguran da ukrajinska odbrambena industrija “s vremenom definitivno može postati jedan od 10 najproduktivnijih i najsnažnijih odbrambenih kompleksa u svijetu”, javlja Hina.

Industrija već doprinosi jačanju ukrajinskih odbrambenih sposobnosti usred rata te ekonomskom rastu i zapošljavanju, rekao je Zelenski u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenski je pozdravio sporazum sa zapadnim partnerima, prije svega sa Sjedinjenim Američkim Državama, o zajedničkoj proizvodnji oružja kao “jedno od naših najvećih političkih postignuća ove godine”.

Sporazum omogućuje proizvodnju savremene vojne opreme, rekao je, dodavši da će se proizvodnja zapadnih tipova oružja dodatno lokalizirati.

Ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksander Kamišin je ranije novinarima rekao da je Ukrajina utrostručila svoju odbrambenu proizvodnju u ovoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti