Urszula Zielinska izjavila

"Zeleni napredak": Poljska će prestati proizvoditi struju iz ugljena

15.01.2024. 15:01 / Izvor: N1
Poljska

Poljska planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je danas državna tajnica za klimu Urszula Zielinska.

Poljska planira odrediti krajnji datum za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, izjavila je danas državna tajnica za klimu Urszula Zielinska, signaliziravši zaokret u energetskoj politici.

Izbori u oktobru okončali su osmogodišnju vladavinu poljske stranke Pravo i pravda (PiS), a nova vlada premijera Donalda Tuska pojačano se angažira na zaštiti okoliša, tvrdi Zielinska.

Sastavni dio tog angažmana bit će i određivanje krajnjeg datuma za isključivanje ugljena iz proizvodnje energije, najavila je vladina dužnosnica.

“Samo krajnji datum omogućuje planiranje nama (vladi), industriji i građanima. Dakle, da, apsolutno ćemo nastojati odrediti krajnji datum”, rekla je Zielinska novinarima u Bruxellesu.

Proizvode 70% struje iz ugljena

Poljska proizvodi oko 70 posto struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo koje emitira najviše ugljen dioksida, iako je proteklih godina povećala i proizvodnju energije iz vjetra i Sunca.

Prethodna vlada dogovorila je sa sindikatima da će se ugljen vaditi do 2049. No, naučnici upozoravaju da u ovom desetljeću treba drastično smanjiti emisiju štetnih plinova u izgaranju ugljena kako bi se izbjegle ozbiljne klimatske promjene.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da postupno ukinu ugljen do 2030.

Kako prenosi Index.hr, nova vlada u Varšavi preispituje klimatske i energetske planove i pomoći će radnicima i kompanijama koji će snositi posljedice promjena, naglasila je državna tajnica za klimu.

Zaokret u politici Varšave

“Pokrenuta je sveobuhvatna analiza kako bi se intenzivirala ta nastojanja, ali i zaštitili ljudi i kompanije koji bi mogli snositi najteže posljedice i kako bi se kompanijama omogućilo da doista glatko prijeđu u nove, ‘zelene’ grane”, rekla je Zielinska.

Njezine izjave označavaju zaokret u politici Varšave, koja se do sada protivila određenim ekološkim mjerama u EU. Prošle godine podnijela je protiv Bruxellesa tužbu kako bi poništila europsku klimatsku politiku, uključujući i zabranu novih automobila koji ispuštaju ugljični dioksid do 2035. godine.

Poljska je spremna prihvatiti cilj Europske unije da se do 2040. emisija štetnih plinova smanji za 90 posto i tražit će istodobno da se pronađe rješenje za posljedice u društvu, poručila je Zielinska.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti