Značajna presuda

Međunarodni sud pravde donosi inicijalnu presudu u predmetu protiv Izraela

26.01.2024. 09:04 / Izvor: Fena
gaza

Najviši sud UN-a u petak donosi početnu odluku u predmetu protiv Izraela zbog navodnog genocida u Gazi.

Najviši sud UN-a u petak donosi početnu odluku u predmetu protiv Izraela zbog navodnog genocida u Gazi, što je značajna presuda koju pomno prate na Bliskom istoku i širom svijeta.

Međunarodni sud pravde mogao bi narediti Izraelu da prekine svoju vojnu kampanju u Gazi, izazvanu napadima Hamasa 7. oktobra bez presedana, ili da olakša humanitarnu pomoć.

Sud, međutim, neće donijeti presudu o tome da li Izrael zaista čini genocid u Gazi.

U ovoj fazi, ICJ će izdati hitne naloge prije nego što razmotri širu optužbu za genocidna djela u Gazi - proces koji će vjerovatno trajati godinama.

Slučaj je pokrenula Južna Afrika, koja kaže da Izrael krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, postavljenu na pepelu Drugog svjetskog rata i holokausta.

"Južna Afrika ne mora da dokazuje da Izrael čini genocid. Oni jednostavno trebaju utvrditi da postoji vjerojatan rizik od genocida", rekla je za AFP Juliette McIntyre, stručnjak za međunarodno pravo sa Univerziteta Južne Australije.

Tokom dva dana saslušanja ranije ovog mjeseca u pozlaćenim salama Palate mira u Hagu, svijetu daleko od nasilja u Izraelu i Gazi, odjeveni advokati raspravljali su o tehničkim detaljima Konvencije o genocidu.

"Genocidi se nikada ne proglašavaju unaprijed", izjavila je Adila Hassim, vrhunski pravnik Južne Afrike.

"Ali ovaj sud ima koristi od proteklih 13 sedmica dokaza koji neosporno pokazuju obrazac ponašanja i povezane namjere koji opravdavaju uvjerljivu tvrdnju o genocidnim djelima", dodala je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti