Najveći trgovinski partner Irana

Kina pritišće Iran da se obustave napadi na brodove u Crvenom moru

26.01.2024. 10:46 / Izvor: N1
brod

Kineski zvaničnici zatražili su od svojih iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada na brodove u Crvenom moru od strane Huta.

Kineski zvaničnici zatražili su od svojih iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada na brodove u Crvenom moru od strane Huta koje podržava Iran. U protivnom, poslovni odnosi između ove dvije zemlje će biti narušeni, rekla su četiri iranska izvora i diplomate upoznat s sa ovim događajima za Reuters.

Razgovori o napadima i trgovini između Kine i Irana vođeni su na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, rekli su iranski izvori, odbijajući da navedu detalje o tome kada su se dogodili ili ko im je prisustvovao.

“U suštini, Kina je rekla: ‘Ako su naši interesi na bilo koji način oštećeni, to će uticati na naše poslovanje s Teheranom. Zato recite Hutima da pokažu suzdržanost'”, rekao je jedan iranski zvaničnik koji je ukratko izvijestio o razgovorima.

Iako je Kina bila najveći trgovinski partner Irana u protekloj deceniji, njihov trgovinski odnos je turbulentan.

Kineske rafinerije nafte su prošle godine kupile više od 90% iranskog izvoza sirove nafte. Međutim, čini samo 10% sveukupnog kineskog uvoza sirove nafte, a Peking ima niz dobavljača koji bi mogli popuniti nedostatke iz drugih izvora.

Iranski izvori rekli su da je Peking jasno stavio do znanja da bi bio veoma razočaran Teheranom ako bi bilo koji brod povezan s Kinom bio pogođen, ili bi na bilo koji način bili pogođeni interesi zemlje.

Reuters navodi da, osim Huta u Jemenu, Teheran ima i posredničke grupe lojalne režimu u Gazi, Libanonu, Siriji i Iraku, a Iranski regionalni savezi i prioriteti igraju su veliku ulogu u donošenju odluka, rekao je jedan od iranskih insajdera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti