dižu svoj glas pred krizom

Nemiri poljoprivrednika šire se Evropom: Počeli protesti i u Španiji

06.02.2024. 11:29 / Izvor: Agencije
poljoprivreda

Španski poljoprivrednici izašli su na ulice u znak protesta protiv strogih evropskih propisa i nedostatka podrške vlade.

Španski poljoprivrednici izašli su na ulice u znak protesta protiv strogih evropskih propisa i nedostatka podrške vlade jer se nemiri povodom problema koji guše poljoprivredni sektor nastavljaju širiti Evropom.

Organizacije su ranije u zajedničkom saopštenju najavile da će pratiti proteste koji su već obilježili brojne evropske države poput Njemačke, Francuske, Belgije, Grčke, Litvanije, Poljske i Rumunije, koje su protestovale u posljednjih nekoliko mjeseci.

Stotine poljoprivrednika i rančera blokirali su autoputeve svojim traktorima, prenose španski mediji te se naglašava oštra volja poljoprivrednika da planiraju onemogućiti putevima da ne rade što je moguće više sati.

Poljoprivrednici cijele Španije dižu svoj glas pred krizom u koju je sektor uronjen zbog utjecaja suše i uspona u cijenama goriva i inflaciji koja je uzrokovala pad proizvodnje i povećanje troškova proizvodnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti