NJEMAČKA

Lufthansini radnici u štrajku, traže veće plate

07.02.2024. 10:09 / Izvor: Agencije
NJEMAČKA

Zemaljsko osoblje njemačkog avioprijevoznika Lufthanse stupilo je u štraju kako bi se povećao pritisak u pregovorima o platama.

Zemaljsko osoblje njemačkog avioprijevoznika Lufthanse stupilo je u štraju kako bi se povećao pritisak u pregovorima o platama, javljaju agencije, podsjećajući da su putnici u zemlji s najsnažnijom ekonomijom u Evropi sve ojađeniji zbog niza štrajkova u željezničkom i javnom prevozu.

Štrajk je počeo u srijedu, u četiri ujutro i trajat će do četvrtka u sedam ujutro, potvrdio je njemački nacionalni prijevoznik. Najnovijom protestnom akcijom bit će pogođeno najmanje 100.000 putnika, piše Reuters.

Sindikat Verdi je najavio da će se štrajk održati na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Dizeldorfu. U Frankfurtu i Minhenu bit će samo 10 do 20 posto letova.

Traži se povećanje plata za 12,5 posto

U pregovorima Verdi zahtijeva povećanje plata od 12,5 posto za 25.000 radnika ili najmanje 500 eura više mjesečno u periodu od 12 mjeseci, plus jednokratnu isplatu 3.000 eura kako bi se nadoknadila inflacija.

Sindikat tvrdi da su viši troškovi života i veliko opterećenje zbog nedostatka osoblja osnova za veće plate. Zemaljsko osoblje Lufthanse prekinulo je rad u julu 2022. tokom posljednjeg kruga pregovora o kolektivnom ugovoru, uzrokujući velike smetnje u putovanju.

Od tada je najveća evropska ekonomija pogođena nizom štrajkova širom zemlje, koji su utjecali na zračni promet, željeznicu i javni prijevoz te sve više raste nezadovoljstvo koalicijskom vladom kancelara Olafa Scholza, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti