Njemačka

Ponovo štrajkovi u željezničkom i zračnom saobraćaju

12.03.2024. 11:19 / Izvor: Agencije
njemačka

Serija štrajkova u njemačkom saobraćaju ne prestaje.

Serija štrajkova u njemačkom saobraćaju ne prestaje: u utorak u štrajk ponovno stupaju mašinovođe Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn DB), a istovremeno štrajkuje i kabinsko osoblje Lufthanse tako da se ponovo očekuje paraliza saobraćaja prometa u cijeloj državi, prenosi agencija Hina.

Sindikat mašinovođa je svoje članove pozvao na jednodnevni štrajk koji bi trebao početi u utorak u dva sata, a na ovaj korak su se odlučili nakon što uprava Njemačke željeznice nije ponudila novi model za mašinovođe sa skraćenom radnom sedmicom.

Sporan sat radne sedmice

Sindikati za željezničare traže skraćenje radne sedmice sa 38 na 35 sati, uz punu platu, a DB nudi 36 sati.

U ponedjeljak je DB pred Upravnim sudom u Frankfurtu zatražio zabranu štrajka po hitnom postupku zbog posljedica štrajka po ekonomiju. Prijašnje tužbe DB-a protiv štrajkova su bile neuspješne.

Ovo je šesti štrajk mašinovođa od početka ovog kruga pregovora o kolektivnim ugovorima, koji je započeo u novembru prošle godine. Posljednji put su štrajkovali proteklog četvrtka i petka.

Otkazivanje 1.000 letova

Lufthansa za utorak očekuje otkazivanje najmanje 1.000 letova. Sindikat kabinskog osoblja za svoje članove traži 15-postotno povećanje plata te nadoknadu za troškove inflacije od najmanje 3.000 eura.

Prošle sedmice Lufthansa je bila pogođena štrajkovima zemaljskog osoblja, a otkazivanjem brojnih letova bilo je pogođeno više od 250.000 putnika.

U isto vrijeme su štrajkovali i zaposlenici osiguranja u aerodromima, zbog čega je najveća njemačka zračna luka u Frankfurtu bila jedan dan zatvorena za putnike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti