Ekološke tehnologije

cargo-partner i Lufthansa: Prva pošiljka sa "SAF-održivim gorivom" direktno iz Beča

22.12.2022. 08:34 / Izvor: Akta.ba
cargo partner

Početkom decembra, cargo-partner i Lufthansa preuzeli su svoju prvu SAF pošiljku direktno sa bečkog aerodroma.

Početkom decembra, cargo-partner i Lufthansa preuzeli su svoju prvu SAF pošiljku direktno sa bečkog aerodroma. cargo-partner posluje u skladu sa sveobuhvatnom strategijom održivosti i već dugi niz godina podržava ekološke tehnologije transporta.

Međunarodna kompanija za transport i logistiku sada se iskoristila prilikom da organizuje avionski transport na klimatski neutralan način - korištenjem održivog avio goriva (SAF) i kompenzacijom emisija CO₂ koje nastaju korištenjem SAF-a.

Pošiljka je poletila sa bečkog aerodroma i sletila na aerodrom Dallas Fort Worth u Teksasu slijedećeg dana. Pošiljka je otpremljena za kupca iz kozmetičke industrije i imala je zapreminsku težinu od 340 kg. Jo Feiks, korporativni direktor avionskog transporta u kompaniji cargo-partner: "Zadovoljstvo nam je što smo postavili ovu prvu i važnu prekretnicu za održivu transportnu tehnologiju zajedno sa Lufthansom, našim dugogodišnjim partnerom. Za obje kompanije, to je bila prva SAF pošiljka. Ovim korakom želimo da otvorimo put ka CO₂-neutralnoj logistici".

Za proizvodnju SAF-a ispitane su različite sirovine i procesi. Na primjer, bio kerozin se može proizvesti od ostataka i otpadnih materijala kao što su kućni otpad, korištena ulja ili masti. Korištenje alternativnih goriva umjesto fosilnih goriva, u kombinaciji sa drugim mjerama kompenzacije CO₂, može omoguć iti 100% klimatski neutralan transport.

"Nadamo se da ćemo inspirisati mnoge naše klijente da se odluče za transport sa održivim gorivima i radujemo se brojnim narednim projektima zajedno sa Lufthansom“, dodao je Jo Feiks.

O cargo-partneru

cargo-partner je privatni pružalac usluga infologistike punog opsega koji nudi sveobuhvatan portfolio rješenja za avionski, pomorski, cestovni transport i skladištenje. a skoro 40 godina stručnosti u informacionoj tehnologiji i optimizaciji lanca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne pogodnosti za svoje kupce širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od 1.8 milijardi EUR u 2021. godini i trenutno zapošljava 4.000 ljudi širom svijeta

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti