Svjetski forum banana u Rimu

Mišljenje eksperata: Cijena banana će rasti sa klimatskim promjenama

12.03.2024. 10:01 / Izvor: BBC
banane

Klimatske promjene ogromna prijetnja sektoru banana.

Banane će postajati sve skuplje kako globalna temperatura bude rasla usljed klimatskih promjena, rečeno je danas na Svjetskom forumu banana u Rimu, prenosi BBC.

Forum je organizovan kako bi se stručnjaci pozabavili problemima s kojima se suočavaju uzgajivači ovog voća, čije nestašice se osjećaju u Velikoj Britaniji.

Samo Velika Britanija uveze oko 5 milijardi banana svake godine, od kojih se oko 90% prodaje u velikim supermarketima.

Prošle sedmice je došlo do nestašice banana u nekoliko supermarketa u Velikoj Britaniji, za koje su trgovci rekli da su zbog oluja na moru, zbog čega su isporuke odložene.

Većina potrošača to neće primijetiti, kaže profesor Dan Bebber sa Univerziteta Exeter, koji je proučavao napore da se banane učine održivijim.

"Lanac snabdijevanja varira, ali Velika Britanija je zapravo prilično dobra u ublažavanju takvih efekata", rekao je Bebber za BBC News.

"Uglavnom zato što centri za sazrijevanje mogu ubrzati ili usporiti brzinu kojom sazrijevaju banane kada stignu, što pomaže u ublažavanju tih vrsta fluktuacija.", kaže. 

Ali dok se zalihe banana mogu nositi s ovakvim kratkoročnim vremenskim prilikama, stručnjaci su zabrinuti zbog rastućih prijetnji svijeta koji se zagrijava i bolesti koje se šire.

"Mislim da su klimatske promjene zaista ogromna prijetnja sektoru banana", rekao je ekonomista Svetskog foruma banana Paskal Liu, krovne grupe UN-a koja okuplja dionike industrije, uključujući trgovce na malo, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Osim što vremenski uslovi utiču na proizvodnju, banane su osjetljive na porast temperature koji bi mogao uništiti usjeve na nekim lokacijama.

Kako je rečeno, najviše glavobolja daje gljivična infekcija banana koja se premjestila iz Australije i Azije u Afriku i Južnu Ameriku, a koja je najviše širi poplavama i kroz jake vjetrove.

Jednom kada je plantaža zaražena, ona ubija sva stabla banana, a stručnjaci kažu da ih je izuzetno teško riješiti.

Gljiva je također mutirala kako bi ugrozila Cavendish, omiljenu svjetsku sortu banana.

"Znamo da su spore ovog Fusarium Wilt-a izuzetno otporne i da se mogu širiti poplavama, mogu se širiti jakim vjetrom", rekao je Liu.

Proizvođači se također suočavaju s pritiscima zbog rastućih troškova đubriva, energije i transporta, kao i problemima u pronalaženju dovoljno radnika.

Uzevši u obzir uticaje klimatskih promjena na ponudu, cijene u Velikoj Britaniji i drugdje će vjerovatno rasti - i ostati gore.

"Bit će nekih povećanja cijena, zaista", rekao je Liu.

"Ako ne dođe do većeg povećanja ponude, predviđam da će cijene banana ostati relativno visoke u narednim godinama." , kaže Liu. 

Među pitanjima o kojima će industrija banana raspravljati na svom skupu u Rimu je kritično pitanje održivosti.

Potrošači sve više traže banane i drugu robu koja se proizvodi na održiv način.

Za uzgajivače banana to znači ne samo da njihova sredstva za proizvodnju budu zelenija, već i da plaćaju nezavisne ispitivače da potvrde da je njihovo voće održivo.

"Ovi propisi su na neki način dobra stvar jer pomažu proizvođačima da iskoriste priliku da svoje proizvodne sisteme učine održivijim", rekao je Liu.

"Ali, naravno, oni također dolaze sa troškovima za proizvođače jer zahtijevaju više sistema kontrole i nadzora od strane proizvođača i trgovaca. I ovi troškovi moraju se spustiti do krajnjih potrošača.", zaključio je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti