"ne smatra da sve ide prema tome"

Putin upozorio Zapad da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat

13.03.2024. 08:33 / Izvor: Agencije
rusija

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad u srijedu da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat.

Predsjednik Vladimir Putin upozorio je Zapad u srijedu da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će, ako SAD pošalju trupe u Ukrajinu, smatrati to značajnom eskalacijom rata.

Putin je, govoreći samo nekoliko dana prije izbora od 15. do 17. marta, koji će mu sigurno dati još šest godina na vlasti, rekao da scenario nuklearnog rata nije nešto "užurbano" i da ne vidi potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

"S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin (71) za televiziju Rossiya-1 i novinsku agenciju RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Putin je rekao da SAD shvaćaju da će Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji – ili u Ukrajinu – taj potez tretirati kao intervenciju.

"U Sjedinjenim Državama ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa i u oblasti strateškog obuzdavanja. Stoga, ne mislim da ovdje sve žuri ka tome (nuklearnoj konfrontaciji), ali mi smo spremni za ovo", poručio je Putin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti