Trodnevni izbori

Izbori u Rusiji: Izvjesno produženje vladavine Vladimira Putina

15.03.2024. 08:09 / Izvor: Avaz.ba
Rusija

U Rusiji počelo trodnevno glasanje za predsjedničke izbore, u igri četiri kandidata.

U Rusiji danas počinje trodnevno glasanje za predsjedničke izbore, no sve prognoze govore da je situacija poprilično jasna i očekuje se pobjeda Vladimira Putina.

Uoči izborne šutnje ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je građane, uključujući i birače u anektiranim dijelovima Ukrajine, "na jedinstvo u određivanju budućnosti Rusije".

"Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine. Želio bih naglasiti da je jedini izvor vlasti u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba ruskog ustava", rekao je Putin.

Putin (71) koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000., suočava se s tri protukandidata u tri dana glasanja koje počinje u petak.

Glasanje u Vladivostoku. AP Photo

Niko od izazivača nije ga kritikovao i sva trojica podržavaju tzv. "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Putina podržava većina Rusa, a jedno istraživanje prošlog mjeseca dalo mu je podršku od 75 posto.

U svom video obraćanju, rekao je da svi birači žele vidjeti jaku, prosperitetnu i slobodnu Rusiju "kako bi podigli životni standard i kvalitetu života". "Tako će biti", poručio je.

Za najvišu dužnost takmiče se četiri kandidata.

Uz Putina kao kandidati navedeni su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi; Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR) i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti