87,8 posto glasova

Vladimir Putin ubjedljivo osvojio još jedan šestogodišnji predsjednički mandat

18.03.2024. 08:37 / Izvor: Agencije
Vladimir Putin

Pravo glasa imalo je oko 114 miliona birača, a glasanje je održano u 11 vremenskih zona.

Vladimir Putin ubjedljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima sa 87,8 posto glasova, pokazala je izlazna anketa Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM), prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Putin koji dominira ruskom politikom gotovo četvrt stoljeća, sada je osvojio još jedan šestogodišnji mandat do 2030. godine.

Zamjenik predsjednika Centralne izborne komisije Nikolaj Bulajev izjavio je danas kako je do 20:37 sati po moskovskom vremenu ukupna izlaznost na predsjedničkim izborima u Rusiji bila 74,22 posto, javlja agencija RIA Novosti, prenosi Tanjug.

Pravo glasa imalo je oko 114 miliona birača, a glasanje je održano u 11 vremenskih zona.

Putin je u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) osvojio 95,23 posto glasova, u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LRN) 94,12 posto, u Zaporoškoj oblasti 92,95 posto i u Hersonskoj oblasti 88,12 posto glasova birača, javila je agencija RIA Novosti.

Na predsjedničkim izborima u Rusiji, pored akutelnog predsjednika Vladimira Putina, kandidovali su se i lider Komunističke partije Nikolaj Karitonov, lider Nove narodne partije Vladislav Davankov i lider Liberalno-demokratske partije Leonid Slutski.

Prema zapadnim čelnicima Kremlj je organizirao glasanje na takav način da pokaže navodno visok nivo povjerenja stanovništva u Putina i podršku njegovom ratu protiv Ukrajine.

Putin je glasao putem interneta u petak, izbjegavajući tradicionalnu posjetu biračkom mjestu.

Vlada je saopćila da se više od 4,5 miliona ljudi registriralo za glasanje putem sistema koji se  prvi put koristi za predsjedničke izbore u 29 ruskih regija.

Rusija nije pozvala posmatrače iz Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju da prate izbore. OESS je u januaru rekao da je to dokaz da je "demokratsko nazadovanje" doseglo kritičnu tačku.

Unatoč predvidljivosti glasovanja, ruski dužnosnici nisu raspoloženi priznati nedostatke na izborima.

"Više nećemo tolerirati kritike naše demokratije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji mladih u Moskvi ranije ovog mjeseca. ''Naša demokratija je najbolja''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti