NOVE MJERE

Španija ukida "zlatne vize" za investitore u nekretnine

10.04.2024. 10:33 / Izvor: Agencije
španija

Socijalistički premijer kazao je kako će vlada dovršiti potreban amandman zakona u utorak, no nije otkrio kad bi mjera trebala stupiti na snagu.

Španska ljevičarska vlada odlučila je zaustaviti program „zlatnih viza“ za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja. Cilj je, prema riječima premijera Pedra Sancheza, na koje se poziva dpa, zaustaviti mešetarenje nekretninama.

„Poduzet ćemo potrebne mjere kako bismo osigurali da je stanovanje pravo, a ne predmet spekulacije“, rekao je Sanchez.

Socijalistički premijer kazao je kako će vlada dovršiti potreban amandman zakona u utorak, no nije otkrio kad bi mjera trebala stupiti na snagu.

Program „zlatnih viza“ od 2013. je omogućavao državljanima zemalja koje nisu članice Evropske unije da steknu prebivalište u Španiji ako kupe nekretninu vrijednu najmanje 500.000 eura. Program se odnosio i na financijske investicije od najmanje milion eura u kompanije ili dva miliona u državne obveznice.

Kritike ‘zlatnim vizama’ u cijeloj Evropi

Slični programi lansirani su i u drugim članicama EU-a tokom ekonomske krize, a svugdje su kritizirani jer se smatraju uzrokom rasta cijena nekretnina te nestašice stanova po prihvatljivim cijenama, prenosi Hina.

Sanchez je rekao kako je situacija posebno teška u gradovima poput Madrida, Barcelone, Malage i Valencije, kao i na Balearskim otocima.

„Zbog potražnje stranaca lokalnom stanovništvu koje živi, radi i tamo plaća poreze gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj“, rekao je premijer Sanchez.

Prema službenim podacima, Španija je od 2013. godine izdala više od 5.000 „zlatnih viza“, od čega se 2.000 odnose na kineske državljane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti