Energetski div

Saudijska Arabija planira prodati najmanje 10 milijardi dolara vrijednih dionica Aramca

29.05.2024. 10:25 / Izvor: Agencije
Aramco

Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara.

Saudijska Arabija će vjerojatno ovog tjedna objaviti da planira prodati 10 do 20 milijardi dolara vrijednih dionica u Aramcu, svom krunskom dragulju i najvrednijoj naftnoj kompaniji na svijetu, neslužbeno doznaje Wall Street Journal.

Dugo očekivana ponuda, ako do nje dođe, ublažila bi kratkoročni pritisak na kraljevstvo da prikupi sredstva. Saudijska Arabija ima mnoštvo mega projekata uključujući novi grad i globalnu zračnu tvrtku, a svi su usmjereni na diverzifikaciju gospodarstva izvan nafte.

Zemlja je ranije ove godine nadmašila prodaju duga od 12 milijardi dolara i prebacila milijarde iz svojih deviznih rezervi u svoj državni fond.

Saudijski energetski div Saudi Aramco u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 27,27 milijardi dolara (25,3 milijarde eura), što je 14,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.


Razlog manjoj dobiti je manji obujam crpljenja i posljedično manje prodane količine nafte, prenosi francuska tiskovna agencija AFP.

Nakon nekoliko nizova smanjenja proizvodnje nafte koji su započeli u listopadu 2022. prema sporazumima proširene Opec+ skupine proizvođača nafte, predvođene Saudijskom Arabijom i Rusijom, najveći izvoznik nafte trenutno proizvodi oko devet milijuna barela nafte dnevno, što je znatno ispod maksimalni kapacitet od 12 milijuna barela dnevno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti