3D-revolucija u modnoj industriji by Lectra

31.07.2013. 13:26 / Izvor: eKapija.ba
3D-revolucija u modnoj industriji by Lectra

Već 18 mjeseci Lectra provodi testno-razvojni program kojim prati novi, radikalni način rada na ciljnoj skupini od oko 40 modnih kompanija u sedam zemalja.

Već 18 mjeseci Lectra provodi testno-razvojni program kojim prati novi, radikalni način rada na ciljnoj skupini od oko 40 modnih kompanija u sedam zemalja.

Cilj je bio primijeniti i iskušati upotrebu 3D-tehnologije od prototipa do proizvodnje, tijekom čitavog razvojnog procesa nastajanja odjevne kolekcije, u suradnji s multidisciplinarnim timovima dizajnera, razvojnih menadžera, kooperanata i proizvođača. U program su uključeni raznovrsni tipovi i vrste odjeće, različitih cijena i namjena, od luksuzne, standardizirane i sportske odjeće, do dječje, ženske i muške konfekcije. U svaki projekt bila je uključena jedna ili više sezonskih kolekcija od faze prototipa do faze proizvodnje kako bi se osigurala cjelovita primjena ovoga procesa i pronašlo sveobuhvatno rješenje.

"3D-tehnologija prava je revolucija u razvojnoj proizvodnji. Ona stvara zajednički vizualni jezik za sve sudionike proizvodnoga procesa — dizajnere, kreatore, stručnjake za marketing i dobavljače. Lectrina 3D-rješenja povezuju različite odjele i donose novi, brži način rada koji je konzistentniji u izradi modela i skraćuje put proizvoda od tvornice do tržišta", izjavila je Anastasia Charbin, voditeljica modnog marketinga u Lectri.

"Lectra spaja ono najbolje od izrade krojeva, drapiranja i virtualnog uzorkovanja u jedinstven i besprijekoran digitalni proces koji postavlja nove standarde u razvojnoj proizvodnji. Oduševljeni smo zbog toga što je modna industrija spremno prihvatila ovaj novi, moderni način rada", kaže Daniel Harari, izvršni direktor Lectre.

Lectrina 3D-tehnologija rezultat je dugogodišnjeg razvojno-istraživačkog rada i uske suradnje s klijentima u testnoj fazi.

Sve to rezultiralo je boljom upotrebljivošću naših rješenja. “Prije pet godina, dok sam se bavio drukčijim poslom nego sad, služio sam se Lectrinom 3D-tehnologijom. Njihova tehnologija otada je napredovala velikim koracima i zadivljen sam kakvu brzinu rada sada omogućuje,” govori Nicolas Boucaud, kreator za Christian Dior Homme Prêt-à-Porter.

"U Lectri su brzo shvatili kakav je naš proizvodni proces i prilagodili se našim potrebama. Pokazali su velik interes za naš način rada, što smatram veoma profesionalnim", nadovezuje se Patrice Marie-Alphonsine, Voditelj odjela za razvoj kreacija u Christian Dior Homme Prêt-à-Porteru.

 U Lectrinoj virtualnoj krojačnici krojevi se izrađuju istom preciznošću kao i uživo, a podjednako je praktična i kreatorima i dizajnerima. Zbog mogućnosti istovremenog rada s krojevima i 3D-simulacijama završeni krojevi preciznije su izrade i nema razlika u stilu i oblikovanju tijekom cijelog proizvodnog procesa. "Uz 3D-tehnologiju uspjeli smo eliminirati nekoliko prototipnih faza. Sad svi odjeli usko surađuju već od prve simulacije," objašnjava Amedeo Iossa, voditelj proizvodnje talijanskog proizvođača sportske odjeće Macron.

Ići u korak s modom: manji broj fizičkih prototipova

Faza prototipizacije je najskuplja i oduzima najviše vremena u procesu razvoja proizvoda. Obično je bilo potrebno tri, četiri ili više prototipova da bi se dobio optimalan stil i kroj. S Lectrom, broj prototipova se lako može prepoloviti. Uz Lectru nisu potrebni prototipovi na papiru i tkanini, pa se fizički prototip izrađuje samo u posljednjoj fazi provjere ispravnosti, kad je i najpotrebniji.

“Kad smo prihvatili Lectrinu 3D-tehnologiju, cilj nam je bio olakšati komunikaciju, umanjiti mogućnost nesporazuma i pogreške te smanjiti broj potrebnih fizičkih uzoraka s dva ili tri na samo jedan prototip,” kaže Simone Mayer, voditeljica poslova u njemačkoj tvrtci Maier Sports, koja proizvodi sportsku odjeću.

“Naš Lectra sustav dobro funkcionira na relaciji između Njemačke i Kine pa ga sada kanimo uvesti u primjenu i u svojim proizvodnim pogonima u Turskoj. Uvjereni smo da budućnost naše proizvodnje leži u 3D-tehnologiji i sretni smo što smo pronašli pravoga partnera u tom poslu.

Uz 3D-prototipove, kreatori mogu stvoriti vizualne primjere čitavih kolekcija na ekranu i tako kontrolirati kvalitetu izrade proizvoda od najmanje do najveće veličine, a ne samo jednoga modela. To je posebno važno za tvrtke koje proizvode široku liniju odjeće za kupce različite tjelesne građe.

Jedna od njih je i Cordeiro Campos, portugalska tekstilna tvrtka u obiteljskom vlasništvu, godišnje proizvede 300 000 komada odjeće. 3D-tehnologija omogućava vam da vidite i stilski modificirate proizvod u ranoj fazi razvoja. Ona poboljšava komunikaciju između raznih odjela i pruža tvrtkama mogućnost da naprave značajne promjene još u razvojnoj fazi nekog proizvoda. Rezultat toga je bolja interna suradnja, ali i bolja suradnja s vanjskim dobavljačima i kooperantima.

Baš iz tih razloga Lectra usko surađuje sa svakim partnerom koji se odluči na primjenu 3D-tehnologije da bismo što bolje razumjeli njihove potrebe i osigurali im što brže i kvalitetnije rješenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti