BiH od danas potpredsjedavajuća Vijeća Evrope

Vijesti / SVIJET

BiH od danas potpredsjedavajuća Vijeća Evrope

Bosna i Hercegovina danas je, na ceremoniji koja je počela u 11 sati u Strazburu, zvanično postala potpredsjedavajuća Vijeća Evrope, kao uvod u preuzimanje uloge predsjedavajuće najstarije evropske organizacije u maju naredne godine.

13.11.2014. 12:22 / Izvor: Fena

Bosna i Hercegovina danas je, na ceremoniji koja je počela u 11 sati u Strazburu, zvanično postala potpredsjedavajuća Vijeća Evrope, kao uvod u preuzimanje uloge predsjedavajuće najstarije evropske organizacije u maju naredne godine - izjavio je za Agenciju FENA iz Strazbura Almir Šahović, šef Misije BiH pri Vijeću Evrope.

To znači, kaže Šahović, da BiH prvi put u svojoj historiji postaje zemlja potpredsjedavajuća Vijeća Evrope, odnosno Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Naša zemlja će u skladu s relevantnom procedurom Komiteta ministara narednih šest mjeseci obavljati dužnost potpredsjedavajuće Vijeća Evrope, da bi 19. maja postala i predsjedavajuća Komiteta ministara Vijeća Evrope.

"Samom činjenicom da danas postaje potpredsjedavajuća BiH pokazuje da uprkos svim internim problemima s kojima se suočava i da ima nekoliko otvorenih pitanja vezanih za Vijeće Evrope, kao što je implementacija presuda “Sejdić-Finci”, uspjela je da se nametne kao konstruktivan elemenat u Vijeću Evrope i kao zemlja koja u okviru svojih mogućnosti pokušava da da doprinos misiji Vijeća Evrope i realizaciji ciljeva i vrijednosti na kojima počiva Vijeće Evrope", kazao je Šahović.

Govoreći šta konkretno znači biti potpredsjedavajući Vijeća Evrope, ambasador Šahović ističe da je od danas BiH faktički kao u svojstvu potpredsjedavajuće Komiteta ministara postala i potpredsjedavajuća najdelikatnije grupe Komiteta ministara za praćenje implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U Strazburu se danas održava ceremonija predaje predsjedavanja s Azerbejdžana na Belgiju.

"Čim Belgija postane predsjedavajuća Vijeća Evrope, BiH je automatski postala potpredsjedavajuća. To je najbolja stvar koja nam se mogla desiti u ovom momentu, jer je to fantastična prilika za promociju zemlje na međunarodnom planu u okviru međunarodnih odnosa i Vijeća Evrope te za promociju i ubrzavanje evropskog puta BiH", kaže Šahović.

Također, smatra da je uloga potpredsjedavajuće Vijeća Evrope šansa za rješavanje unutrašnje situacije zemlje da bi se ubrzali određeni procesi i pokušala riješiti neka pitanja u narednih šest mjeseci, a posebno implementacija presude „Sejdić-Finci“.

"Za dalekosložne ciljeve biti potpredsjedavajući Vijeća Evrope za BiH je odlična mogućnost za promociju zemlje u svim njenim domenima od privrede, kulture, turizma, obrazovanja do kulturne baštine. To sve BiH može pokazati na velika međunarodna vrata i uz sva zvona", rekao je u izjavi za Agenciju Fena iz Strazbura Almir Šahović, šef Misije BiH pri Vijeću Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti