Tibra gradi stambenu zgradu i shopping centar, građani nezadovoljni

06.08.2018. 15:44 / Izvor: Akta.ba
Tibra gradi stambenu zgradu i shopping centar, građani nezadovoljni
OTVORI GALERIJU

Prilikom usvajanja Regulacionog plana navedeno je da se sada mora poštovati spratnost zgrada, odnosno stambenih objekata.

U posljednjih nekoliko dana konstantno se vrše radovi i iskopavanja bagerima na području Stupa 2, u blizini zgrada Tibre. Kako saznajemo od Redže Lemezana, Potpredsjenika Općinskog odbora Naše stranke Ilidža, u toku je gradnja stambene zgrade sa shopping centrima čiji je izvođač radova Tibra Pacific.

"Kao vijećnik koji je podržao Regulacioni plan Stup Nukleus 2, imam informacije da se tu gradi ono što je usvojeno u novembru na sjednici Općinskog vijeća, dakle kada je usvojen Regulacioni plan Stup Nukleus. Izvođač radova je opet Tibra, sa planom da prave stambene zgrade sa shopping centrima i sa ostalim što je predviđeno Regulacionim planom. Također, u produžetku, pored puta će se graditi škola, samo ne znam u kojem vremenskom periodu. Znam samo da je općina izdvojila sredstva, kao i nivo Kantonalne vlasti", potvrdio je za Akta.ba Lemezan.

Gradnja je počela, kako smo već naveli, ali tabla o osnovnim informacijama i podacima još uvijek nije postavljena.

"Ono što je osnovno kod svih radova jeste postavljanje table, a u ovom slučaju tabla nije postavljena. Po zakonu su dužni istu postaviti sa podacima ko, gdje i šta gradi, vrijeme i kraj završetka radova, te postaviti zaštitnu ogradu. Ono što je za mene razočaravajuće jeste što cijeli grad vidi šta se gradi, a niko ne raguje, kao da se to tiče samo nas, a ne cijelog grada", kazao je za Akta.ba Sabit Šabanović, predstavnik građana Stupa.

Lemezan ističe da su radovi još u ranoj fazi, te se nada da će čim počne da se gradi biti postavljena i tabla.

"Smatram da je tabla trebala biti od samog početka, ali očito je to jedan propust i siguran sam da će uskoro biti. Svakako ću na jednom od narednih sastanaka Općinskih vijećnika obavijestiti Predsjedavajućeg i Komisiju da izađu na teren i vide šta je sa tom tablom ako se ona u međuvremenu ne pojavi", kazao je Lemezan.

Posljedice gradnje

Kako je već u nekoliko navrata Šabanović iznosio da se po pitanju Regulacionog plana ne radi sve po dogovorenom.

"Od samog objavljivanja u Službenim novinama i samog usvajanja Regulacionog plana, pa nadalje su problemi. Smatramo da je primjerak trebao doći i u Mjesnu zajednicu pred građane te da i građani daju zeleno svjetlo za daljnju gradnju", dodao je Šabanović.

Objasnio je da je sa početkom radova odmah reagovao i savjet tražeći prije početka radova da se drže dogovora, da se održe sastanci, a tražili su i od nadležnih inspekcija da se izvrši kontrola dogovorenog.

"Jedan jako veliki problem jeste što nam se sada uništavaju i lokalni putevi, a dogovorili smo se da se lokalni putevi ne mogu uopšte koristiti za te radove, nego da sebi naprave radne puteve sa izlazom na cestu. Dakle, apsolutno se krše svi dogovori. Imamo jako veliki pritisak građana koji žele samoinicijativno doći do toga da čak i nasilno prekidaju proces radova, mi nismo za to, nego smo ipak za dogovor", istakao je Šabanović.

Lemezan je naglasio da je prilikom usvajanja Regulacionog plana navedeno da se sada mora poštovati spratnost zgrada, odnosno stambenih objekata, "tako da se ne bi trebalo ponoviti Tibra 1 i građevinsko rasulo".

"Bilo je i problema što se tiče usvajanja Amandmana Općinskog vijeća, odnosno u segmentu kada su u pitanju amandmani građana Stupa, s obzirom da je ovaj Regulacioni plan u Službenim novinama izašao tek nakon šest mjeseci. Također, bilo je i problema sa Kantonalnim zavodom za planiranje oko uvrštavanja amandmana u kartu, a za sada je 99 posto amandmana uvršteno. Nakon što je sve uvršteno, predsjedavajući Općinskog vijeća je dao saglasnost za izdavanje dozvola o istupu. Tako je odmah počela gradnja, bageri su tu, tako da su sve dozvole uredne", objasnio je Lemezan.

Dodao je da su sve procedure ispoštovane, te da je osnovana i Komisija pri Općinskom vijeću koja će kontrolisati radove i ispravnost spratnosti, udaljenosti objekta i drugo.

Kada je u pitanju završetak gradnje i sam tok, Lemezan ističe da o tome nije upoznat, te da je to stvar investitora.

Gradnja škole

"Nadam se iskreno da će to sve biti što prije, posebno što se tiče izgradnje škole. Nama je škola prioritet koju godinama pokušavamo izgraditi na ovom lokalitetu Ilidže zajedno sa građanima Stupa. Siguran sam da će ovi objekti pratiti izgradnju škole, tako da mene ne zanima kada će zgrade biti izgrađene, nego me više zanima škola, jer smatram da je to prioritet i da se treba krenuti što prije", poručio je Lemezan.

Nada se da će sve inspekcije, i Kantonalne i Općinske koje su osnovane, biti pošteni i ovaj plan ispoštovati do kraja zajedno sa investitorima, te "da se neće desiti slučaj Tibre 1 i da to neće dovoditi do sukoba građana sa općinom i investitorima."

Šabanović je istakao da građane Stupa ne interesuje niti investitor niti izvođač radova, nego ih zanima ispunjenje njihovih uslova koji se tiču izgradnje škole, kao i zaštita već postojeće infrastrukture.

"Ponavljam da nismo protiv gradnje i razvoja grada u onim segmentima europskog nivoa građenja, nego smo protiv gradnje "spavaona i betonskih rugla", poručio je Šabanović.

Do trenutka objave ovog teksta, informacije o detaljima od Općine Ilidža i KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo nismo dobili. Ostali smo uskraćeni i za informacije od Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, koji kao razlog navode nemogućnost davanja informacija bez dopuštenja investitora. Također, danima smo pokušavali da stupimo u kontakt sa investitorima, međutim, nismo uspjeli dobiti nikakve informacije.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti