Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

TOP 20 u HNK: Treći kanton u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti

01.06.2021. 13:07 / Izvor: Akta.ba

Ukupan ostvareni prihod kompanija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 4,6 milijardi KM, pokazuje analiza poslovanja kompanija po ostvarenom prihodu, dobiti i broju radnika u 2020. godini.

Za razliku od prihoda gdje je ostvaren pad, kompanije bilježe porast sveobuhvatne dobit i za 2020. godinu iznosi 418,1 milion KM.

Blagi pad je zabilježen i u broju radnika koji je prošle godine iznosio 34.512​, dok je ukupan broj firmi 2.639.

Na listi TOP 20 kompanija po ostvarenom mjestu, firma Ataco d.o.o. Mostar smijenila je sa prvog mjesta Elektroprivredu HZHB koja je u 2020. godini zabilježila snažan pad prihoda i dobiti.

Poslovni priohodi ove kompanije pali su na 326 miliona KM, nakon što su godinu ranije iznosili 489 milion KM.

Očekujuće na listi nema više nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminij koji je u prošloj godini bio na prekretnici poslovanja. Prihodi ove kompanije su sa 279 miliona KM pali na tek 4 miliona KM.

Inače, Hercegovačko-neretvanski kanton je treći kanton u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti.

Hercegovačko-neretvanski kanton zauzima 2. mjesto od deset kantona unutar Federacije BiH, odmah nakon Kantona Sarajevo koji je administrativno i ekonomsko sjedište ovog entiteta. HNK zauzima drugo mjesto od 2018. godine, do kada je bio treći najrazvijeniji kanton odmah nakon Kantona Sarajevo i Zapadno-hercegovačkog kantona, navodi se u nacrtu Strategije razvoja HNK 2021-2027.

Ukoliko se posmatra sektorska struktura preduzeća, u pogledu broja preduzeća i pokazatelja njihove uspješnosti najpropulzivnije djelatnosti na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su Trgovina, Prerađivačka industrija i Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Identično kao i 2019. godine, prvo, drugo i treće mjesto zauzimaju kompanije Autoceste FBiH, Premier kladionice i Ataco. 

Najviše zaposlenih i dalje ima Sveučilišta klinička bolnica Mostar koja ima 2.297 zaposlenih što je za oko 100 radnika više nego 2019. godine.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti