Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Turistički potencijali BiH predstavljeni na Swiss Travel Day u Cirihu

09.11.2018. 14:50 / Izvor: Akta.ba

U četvrtak, 25. oktobra 2018. godine održan je Swiss Travel Dayu Cirihu, najznačniji događaj turističke branše u Švicarskoj i ujedno glavna platforma za švicarski outgoing-turizam sa glavnim fokusom na B2B. Bosna i Hercegovina je po prvi put učestvovala na ovom događaju kao gostujuća država sa ciljem da se predstavi njen turistički potencijal.

Prvi nastup Bosne i Hercegovine na Swiss Travel Day-u je iniciran od strane udruženja i-dijaspora u okviru inicijative i-platform - Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine i organizovan u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, Privrednom komorom Republike Srpske i kompanijom See Investment Solutions. Glavni ciljevi ove inicijative su bili unapređenje ekonomske saradnje, promocija Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije kao i predstavljanje usluga turističkih agencija iz Bosne i Hercegovine na tržištu Švicarske. 

Deset turističkih agencija iz BiH su na štandu Bosne i Hercegovine predstavile svoje usluge i iskoristile mogućnost da stupe u direktni kontakt sa potencijalnim švicarskim partnerima i glavnim akterima švicarske turističke branše. Prisutne agencije su bile: Balkanvibe, BH Passport, Fortuna Tours DMC, Hollywood Travel, Lasta Travel, Meet Bosnia, Narenta Travel, Nebotours, Visit Bosnia i Zepter Passport.

Na samom Swiss Travel Day-u održana je i posebna medijska konferencija na kojoj su potencijali Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije bili predstavljeni široj publici. Edin Dacić, član Upravnog odbora udruženja i-dijaspora i Predsjednik Upravnog Odbora  fabrike namještaja „Standard AD“ u Prnjavoru, je u pozdravnom govoru iznio da je glavni cilj učešća Bosne i Hercegovine na Swiss Travel Day-u predstavljanje Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije i uspostavljanje inicijalnog kontakta između turističkih agencija iz BiH sa potencijalnim švicarskim partnerima.

"Bosna i Hercegovina nudi netaknutu prirodu, kombinaciju istoka i zapada, kao i jedan gostoljubiv narod", kazao je član upravnog odbora Edin Dacić. Dodao je da Bosna i Hercegovina pati od velikog iseljavanja, te da ona mora mora razvijati nove ekonomske izvore da bi lokalno stanovništvo moglo sebi obezbijediti život.

Još uvijek praktično neotkrivena i na manje od dva sata avionskim letom iz Švajcarske, jedinstvena, netaknuta priroda i kombinacija istoka i zapada vas pozivaju vas da otkrijete zemlju. U vrijeme kada je sve već viđeno, ova zemlja je dobrodošla kao alternativa za prenatrpane turističke destinacije.

Jörg Heeskens, koji je napisao vjerovatno jedini postojeći turistički vodič "Bosna i Hercegovina na dlanu" je fasciniran zemljom i takođe naglašava gostoljubljive stanovnike. "To se ne kaže samo tako, oni se zaista raduju svakom turisti koga mogu da ugoste", potvrđuje Heeskens.

On je ukratko predstavio tri glavne atrakcije. Glavni grad Sarajevo, sa svojim brojnim smještajima, pogodan je kao polazna tačka za izlete. Međutim, infrastruktura je i dalje u ekspanziji, tako da je javni prijevoz slabije razvijen, kao i autoputevi koji su i dalje prilično slabo rešeni. "Ograničenje brzine na putevima je obično 40 km/h", rekao je Heeskens, ali je takođe oduševljen izvrsnom vožnjom vozova koja zahvaljujući svom laganom tempu pružaju dovoljno slobodnog vremena za uživanje u zemlji.

U nacionalnom parku Sutjeska na jugoistoku zemlje se ne nalaze samo vodopadi, medvjedi i vukovi, već i prema Heeskensu, najveća još uvijek postojeća prašuma u Evropi. Kod nacionalnog parka Una na sjevernoj granici sa Hrvatskom ukrštaju se rijeke koje pozivaju na ribolov i rafting. I dalje uglavnom pojedinačni putnici putuju u zemlju, ali uz promociju turizma, nada se povećanom interesovanju za turističke agencije, koje organizuju vođene ture kroz zemlju.

"Iako BiH ne pripada EU, za ulazak nije potrebna viza. Valuta je konvertibilna marka (KM). Ali i euro je rado prihvaćen svuda. Pored toga, mnogi lokalni stanovnici govore njemački jezik, tako da gotovo da nema jezičnih barijera", rekao je Heskeens na kraju.

Zvijezda štanda Bosne i Hercegovine je bila je poznata ličnost i moderatorica Tele Bazel-a, Adela Smajić, rođena Bosanka, koja je izvukla dobitnike nagradne igre.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti