Vijesti

Tuzla: Svečano otvoren Kongres oftamologa - Veliko interesovanje stručnjaka iz cijelog regiona

12.11.2009. 10:52 / Izvor: eKapija.ba

Svečanom Ceremonijom 11. novembra 2009. godine u Tuzli je otvoren Kongres oftalmologa BiH u organizaciji Udruženja oftalmologa FBiH i Udruženja oftalmologa RS sa međunarodnim učešćem. Kongres traje od 11. do 14. novembra u Hotelu Tuzla, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u organizaciji Udruženja oftalmologa Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženja oftalmologa Republike Srpske i Klinike za očne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Prigodnim govorom Kongres je otvorio Željko Knez Izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Siguran sam da će razmjena vaših bogatih iskustava, ideja i prezentiranje dostignuća u ovoj oblasti medicine značajano doprinijeti daljem podizanju kvaliteta preventivne i dakako liječenja bolesti iz ovog domena. Zadovoljstvo mi je što BiH raspolaže sa ovako kvalitetnim stručnim i znanstvenim kadrom iz ove oblasti i što svoja dostignuća može prezentirati i van granica naše zemlje i moja želja je da tih pozitivnih rezultata u budućnosti bude što više", rekao je Knez u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Zadovoljstvo mi je što se prvi put Kongres oftalmologa organizira na nivou BiH, u saradnji sa Udruženjem oftalmologa Republike Srpske, gdje će aktivno učešće uzeti i stručnjaci iz oftalmologije iz ovog entiteta", istakao je Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa doc. dr. Vahid Jusufović.

Predsjednik Udruženja oftalmologa Republike Srpske prim.dr. Milorad Vojčić, ovom prigodom istakao je postoji izuzetno dobra saradnja između medicinskih institucija Banja Luke i Tuzle.

"Asocijacija na Tuzlu jeste dobra medicina, vaša hirurgija, kardiohirurgija, anestezija, posebno je čuvena vaša oftalmologija. Ona je zauzimala respektabilno mjesto na prostorima bivše Jugoslavije. Prije svega zbog dobrog kadra, a s druge strane i odlično rukovodstvo", dodao je dr. Vojčić.

Učešće na Kongresu uzet će eminentni stručnjaci iz oftalmologije kako iz Bosne i Hercegovine i regiona, tako i iz svijeta. Drugi dan Kongresa, 13. novembra održat će se prvi put u oftalmologiji i sestrinska sesija.

Kongres je izazvao veliko interesovanje stručnjaka iz cijelog regiona, farmaceutskih kuća i drugih firmi. Organizaciju su do sada već podržale i velike svjetske i domaće kompanije Alcon, Oktal Pharma, Dietpharm, Bosnafarm, Pfizer, Đaković VS, Unimed Pharma, MSD, OCULUS, Tuzlafarm, Novošped, Rudnici Kreka, Solana Tuzla, a svoju podršku najavile su i mnoge druge farmaceutske kuće i medicinske institucije iz zemlje i inostranstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti