Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U 2020. godini na području Kantona Sarajevo zatvoreno 195 firmi

01.02.2021. 11:04 / Izvor: Akta.ba

Prema podacima Općinskog suda u Sarajevu u prošloj, 2020. godini,  na području Kantona Sarajevo registrovan je 691 novi poslovni subjekat.

U odnosu na 2019. godinu to je 150 firmi manje, a kada je registriran 841 privredni subjekt. 

Broj novoosnovanih firmi u ovoj godini jedan je od pokazatelja da ljudi, bez obzira na epidemiološku situaciju, pokušavaju normalno da rade koliko god je to moguće.

Međutim, kada govorimo o broju onih koji su zatvorili svoje djelatnosti, broj nije zanemariv ni najmanje. Čak 195 poslovnih subjekata u Kantonu Sarajevo brisano je iz Registra, uz  napomenu da se brisanje poslovnih subjekata vrši na osnovu rješenja o zaključenju likvidacionog ili stečajnog postupka, a što radi Privredno odjeljenje ovog Suda.

Što se tiče obrta, iz Obrtničke komore Kantona Sarajevo, dobili smo informaciju da još uvijek nemaju tačan podatak, prikupljaju informacije, ali da je primjetno zatvaranje obrta.

" Taj broj je, u odnosu na 2019., veći za nekih 30 posto. Ali, evidentno je i otvaranje novih obrta, tako da nam je zasad teško reći tačnu razliku između zatvorenih i otvorenih", kazali su nam u ovoj Komori. 

Govoreći o pomoći Vlade FBiH, a koja nije obuhvatila obrtničke djelatnosti, ističu da je odluka izazvala veliko negodovanje kod obrtnika. 

" Ni nama nije bio dozvoljen rad, kao ni privrednim subjektima. I ta naknada je bila, zaista, zanemariva, a uslovi strogi. Smatramo da su trebali napraviti selekciju u pogledu firmi koji izvoze, jer svjedoci smo da te firme danas normalno rade, firmi koje posluju u okviru BiH, a posebno za obrtnike čija produtivnost zavisi ako su uslužne, pa čak i proizvodne djelatnosti, koje zavise od lokalnog stanovništva, osobito stranaca i turista. Čakštaviše, u samoj pripremi Korana zakona ukazivano je da se ne mogu svi isto kategorisati, međutim, primjedbe nisu ispoštovane", pojasnili su nam iz Obrtničke komore Kantona Sarajevo.  

 

B.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti