U Gračanici proizveden prvi bh. računar, najmanji na svijetu!

25.05.2017. 11:30 / Izvor: Akta.ba

U Gračanici je jučer upriličena promocija prvog bh. računara integrisanog u fiskalni printer.

U Gračanici je jučer upriličena promocija prvog bh. računara integrisanog u fiskalni printer. Riječ je o zahtjevnom projektu na kojem je grupa inženjera radila gotovo godinu dana.

Ovom prilikom direktor firme Nihad Hodžić zajedno sa svojim saradnicima koji su radili na najmanjem integrisanom računaru predstavili su ga svojim saradnicima, korisnicima, medijima i građanima. Video prezentacijom i slajdovima prisutnima je predstavljen najmanji računar koji je nazvan Craidd SOM.

Craidd SOM je najmanji SOM na svijetu, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom i ima kapacitet za izvođenje većine automatizovanih zadataka.

"S ponosom možemo reći da smo završili testiranje prvog BIH računara. Radi se o složenom SOM modulu koji je zahtjevao projektiranje HDI (High Density Interface) sistema, projektovanje koji se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računara a zatim i proizvodnju prototipova sa BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju", rekao je direktor prodaje Nihad Hadžihasanović.

"Naš cilj je bio SOM koji će se moći, zbog svojih dimenzija i ostalih karakteristika, integrirati u mnoštvu drugih uređaja, npr. Andriod TV Box, Game Console, industrijski panel računari. SOM podržava Android i Linux operativne sisteme, dodao je.


Prvi proizvodi bazirani na ovom modulu su: hibridni termalni printer FP2 (printer + PC sa Andriod OS)  i Craidd – Android/Linux SOM. 

Ono što je također važno istaći je da će kompletna proizvodnja ovih uređaja, zajedno sa SOM, biti u Gračanici. 

"Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BIH što otvara  veliku priliku i ostalim firmama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete", kazao je direktor.

Craidd SOM-ARM je optimalno rješenje za automatizaciju, monitoring i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji.

Ovom prilikom firma "Tring“ d.o.o. je proslavila i 15 godina postojanja. Firma je osnovana 2002. godine i od tada bilježi konstantan finansijski rast i stručno napredovanje.

"TRING" d.o.o. je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje FBIH i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti