U gradu na Uni počeo 17. međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2019"

12.09.2019. 13:29 / Izvor: Akta.ba

Svojim sadržajem i pratećim događajima ove godine posvećen je cirkularnoj ekonomiji s posebnim akcentom na poveznicu zaštite okoliša i ekonomske dobiti.

Ovogodišnji  17. međunarodni sajam ekologije "EKOBIS 2019" Bihać, danas je otvorio svoja vrata.

Svojim sadržajem i pratećim događajima ove godine posvećen je cirkularnoj ekonomiji s posebnim akcentom na poveznicu zaštite okoliša i ekonomske dobiti.

Program sajma će u naredna četiri dana punuditi raznovrsne sadržaje, iz kojih se mogu izdvojiti Međunarodna konferencija o međunarodnoj suradnji "Cirkularna ekonomija", B2B razgovori, prezentacije proizvoda i usluga izlagača, okrugli stolovi i radionice, dječiji eko-kviz, te mnogi drugi sadržaji.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, otvorio je ovogodišnji sajam sa riječima da ovo mjesto sa svim svojim ljepotama i časnim ljudima čini ovaj događaj jedinstvenim.

"Pokazali smo u prethodnim vremenima da ćemo se okrenuti privredi i privrednicima, da ćemo zajedno sa njima stvarati bolji i kvalitetniji poslovni ambijent, kroz nove reforme i programe i da ćemo se boriti za svakog našeg čovjeka za kojima se otimaju druge zemlje. Sve što je bilo potrebno jeste tim ljudima pristupiti sa jednim poslovnim poštovanjem", rekao je Ružnić.

Organizator sajam, Privredna komora Unsko-sanskog kantona, se ove godine posebno posvetila ekologiji i ekološkim izlagačima jer su željeli da na jednom mjestu okupe NVO sektor koji gravitira na rijeci Uni, a sve u cilju njihovog boljeg udruživanja i umrežavanja, a time i promocije.

Predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić, kazao je da je iza njih 17 godina velikog truda, rada i neprespavanih noći. Rezultat svega je prepoznatljivost EKOBIS-a kao brenda regionalnog karaktera.

"Ove godine imamo pravo bogatstvo kada je u pitanju izložbeni prostor. Dokaz našem radu, danas je 270 izlagača na 102 unutrašnja i vanjska štanda iz osam zemalja. U ovih 17 do sada održanih sajmova pojavilo se 3.370 izlagača iz 18 zemalja svijeta, uspješno je realizirano preko 600 sajamskih sadržaja a sajam je posjetilo oko 250.000 posjetilaca", kazao je Ružnić, dodavši i to da Komora ovo nije sama uradila te da su za to zaslužni i njihovi partneri, institucije i pojedinci koji su imali viziju iz koje je izašla i parola Komore “Snaga partnerstva” a kojom se vode kroz svoje projekte.

Zahvaljujući saradnjama Privredna komora USK do sada je potpisala 32 sporazuma o saradnji i četiri obljetnice, koje se obilježavaju na ovom sajmu.

"EKOBIS je jedinstven i izuzetan događaj za grad Bihać. U moru problema koje imamo ovakvi događaji nam daju nadu za bolje sutra a i dokaz su tome šta to mi sve možemo i znamo uraditi", kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić.

Ovogodišnja sajamska novina je “Grad partner” sajma, a to je ovaj put grad Bjelovar koji će na sajmu predstaviti aktivnosti, projekte i privredu bjelovarskog područja. 

Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika grada Bjelovara, kazao je da je velika čast biti u prilici sarađivati sa gradom Bihaćom u zajedničkom cilju očuvanja sajmova i sprovedbi njihovog cilja.

"Naša dva grada imaju dosta toga zajedničkog. Naša saradnja danas je jedan mali motor pokretač, buduće saradnje ova dva grada", kazao je Brajdić.

"Bihaćki sajam ne samo da ima veliki značaj za Bihać, on ima veliki značaj za cijelu regiju, zbog svoje pozicije. On je i svojevrstan praznik poljoprivrede. Svake godine naše ministarstvo podržava sajmove i događaje koji imaju za cilj promociju poljoprivrede, okoliša i svega onog što je domaće i što jača našu ekonomiju", rekao je Husnija Kudić, savjetnik Federalnog ministra poljoprivrede.

Kudić je kazao i to da su sajmovi kao ovaj izuzetna platforma za poslovno povezivanje, ostvarivanje kontakata, saradnju i stvaranje partnerstava između domaćih i stranih privrednika.

"Ono što ovom sajmu daje poseban pečat, kada je razvoj poljoprivrede u pitanju, jeste naglasak na obrazovanju i stučnom usavršavanju. Svake godine organizuje se mnoštvo edukativnih sadržaja koji pomažu poljoprivrednicima da steknu nova znanja kako bi povećali svoju proizvodnju i pozicionirali se na tržištu", kazao je Kudić.

Marko Šantić, predsjednik Privredne komora FBiH pozvao je vlasti da se posvete izazovima koji koče razvoje privrede i ekonomije naše zemlje.

"Treba surađivati regionalno, koristeći naše prednosti, jer samo tako možemo biti konkurentni na tržištu Evrope i svijeta. Sve to nije moguće bez podrške vrha koji na tome mora aktivnije raditi", kazao je prisutnima Šantić.

Nihad Bajramović, generalni sekretar VTK BiH rekao je da iako živimo u dobu digitalizacije, ne trebamo od nje imati strah da će ugroziti događaje kao što je ovaj. Istakao je i to da će na sajmu biti organizovana prezentacija, panel diskusija pod nazivom “Digitalna transformacija sektor ekologije i zaštite okoline” a kroz koju će se na jednostavan način prezentirati značaj digitalnog doba za razvoj društva i njegove prednosti kako za sajmove tako i za cjelokupan ekonomski i privredni razvoj.

U dvije sajamske hale na 3.000 m2 zatvorenog prostora i 8.000 m2 otvorenog prostora svoje učešće na “EKOBIS 2019” prijavilo je oko 270 izlagača koji dolaze iz Turske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, Slovačke i Bosne i Hercegovine.

Glavni međunarodni partner ovogodišnjeg sajam je turska regija Kocael sa svojim izlagačima.

Vlada USK je i ove godine generalni pokrovitelj sajam, Grad Bihać suorganizator, a u organizaciju su se uključili i Privredna komora FBiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, ministarstva, Vlade FBiH i USK-ali i mogi drugi.

Generalni medijski partner je RTV USK, dok je RSG Radio radijski sponzor. Medijski partneri su RTV Bihać, Akta.ba i Krajina.

"EKOBIS 2019" se održava u period  od 12. do 15. septembra na sajmištu "Luke" u Bihaću.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti