U julu počinje nagradna igra u cilju suzbijanja sive ekonomije

24.05.2019. 14:40 / Izvor: SRNA
U julu počinje nagradna igra u cilju suzbijanja sive ekonomije

Vrijednost nagradnog fonda bit će 800.000 KM, dok će glavne nagrade biti stanovi.

Ministarstvo finansija Republike Srpske odlučilo je da organizuje nagradnu igru kako bi podstaklo izdavanje fiskalnih računa i smanjenje obima sive ekonomije, a vrijednost nagradnog fonda biće 800.000 KM, dok će glavne nagrade bit će stanovi.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vodović rekla je novinarima poslije današnje sjednice Vlade Srpske, na kojoj je razmatrana Informacija o potrebi i kriterijumima organizovanja nagradne igre u cilju suzbijanja sive ekonomije, da će nagradna igra početi 1. jula, a izvlačenje dobitnika biće u septembru.

"U nagradnoj igri moći će učestvovati svi punoljetni građani BiH koji pošalju deset fiskalnih računa izdatih u RepubliciSrpskoj", naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da će glavne nagrade bit će stanovi u dva ili tri grada u Republici Srpskoj.

"Broj stanova će zavisiti od toga koliko ih budemo mogli kupiti iz pomenutog nagradnog fonda", rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima iskustva iz Srbije i Hrvatske pokazuju da su efekti nagradne igre veoma dobri.

"Zbog toga smo se odlučili da i mi to uradimo u ovoj godini. Sredstva za ovu nagradnu igru bit će obezbijeđena od donatora i iz budžeta. Sredstva iz budžeta biće obezbijeđena od ušteda koje je napravilo Ministarstvo finansija tako da neće bit će proširenja budžeta i uzimanja sredstava sa drugih stavki", kaže Vidovićeva.

Ona je istakla da je Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koji je usvojen na sjednici Vlade, definisano da budu smanjene novčane kazne poreskim obveznicima koji ne izdaju fiskalne račune i produžen rok za njihovu uplatu.

"Kazna za pravna lica umjesto ranije predloženih 10.000 do 20.000 KM sada je 8.000 do 16.000, a za preduzetnike umjesto 5.000 do 10.000 predložena je kazna od 4.000 do 8.000. Rok za uplatu kazne produžen je sa 48 na 72 časa i ukoliko u tom periodu bude plaćena objekat neće bit će zatvoren", rekla je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da je na zahtjev narodnih poslanika došlo do izmjena u odnosu na nacrt zakona.

"Na sjednici Narodne skupštine poslanici su u velikoj mjeri izrazili stav da su te kazne visoke i smanjili smo ih za 20 odsto", kaže Vidovićeva.

Ona je podsjetila da do sada nisu bile propisane kazne za poreske obveznike koji nisu izdavali fiskalne račune, već se odmah išlo na zatvaranje objekata.

"Imali smo mnogo primjedbi poreskih obveznika na mjeru zatvaranja objekata i prijedloge da budu uvedene kazne i odlučili smo se da ih uvedemo. Na prelazak na kazne sa zatvaranja objekata najviše nas je opredijelio problem da radnici ne rade u periodu kada je objekat zatvoren", istakla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je Vlada usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit kojim je definisano da će svim privrednicima prilikom ulaganja u opremu i postrojenja bit će umanjena poreska osnovica za obračun poreza na dobit za iznos koji su uložili.

"To znači stodstotno oslobađanje za iznos koji se ulaže u opremu i postrojenja. Rješenje je identično kao i u nacrtu zakona jer od poslovne zajednice nismo imali amandmana i prijedloga za izmjene", rekla je Vidovićeva.

Ovi prijedlozi zakona razmatrani su nedavno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u formi nacrta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti