U Lincu otvoren izložbeni prostor za firme iz RS

24.05.2019. 08:28 / Izvor: Akta.ba
U Lincu otvoren izložbeni prostor za firme iz RS

Izložbeni prostor u kome će izlagati 32 privredna društva iz Republike Srpske jučer je svečano otvoren u Lincu.

Izložbeni prostor u kome će izlagati 32 privredna društva iz Republike Srpske jučer je svečano otvoren u Lincu, saopšteno je iz Područne privredne komore Banjaluka.

Prilikom otvaranja, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, Goran Račić izjavio je da je izložbeni prostor za domaće kompanije jedna od kapija za ulazak preduzeća iz Republike Srpske na nova tržišta.

"Nismo bez razloga odabrali prostor Gornje Austrije jer je Linc oko 200 kilometara udaljen od Beča, Minhena i Praga, oko 100 kilometara od Salzburga, a u blizini je Graca. To je veoma dobra lokacija koja može da pokrije najveće gradove Austrije i da bude veoma blizu centara u Njemačkoj i Češkoj kako bi i ta tržišta mogli pokrivati", rekao je Račić.

Dodao je još da ovo nije benefit samo za 32 firme koje izlažu u prostoru, jer svaka od tih firmi ima svoje dobavljače i kroz taj lanac će biti zastupljene još desetine preduzeća, koja će moći da povećaju proizvodnju na osnovu aktivnosti koje preduzimaju Privredna komora i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji u pogledu prezentacije tih proizvoda i njihovog plasmana na austrijsko tržište.

Važno je napomenuti da će troškovi zakupa i funkcionisanja prostora u prvoj godini biti pokriveni od strane Кabineta predsjednika Republike Srpske koji je podržao ovaj projekat.

Svečanom otvaranju prisustvovali su zvaničnici i privrednici iz Austrije, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Izložbeni prostor obezbijedili su Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji i Evropskom inicijativom za jugoistočnu i istočnu Evropu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti