U Minhenu održana privredna manifestacija "Dan BiH u Njemačkoj"

25.10.2007. 07:51 / Izvor: Fena
U Minhenu održana privredna manifestacija 'Dan BiH u Njemačkoj'

U Industrijsko-trgovinskoj komori Minhena i Gornje Bavarske 24. oktobra 2007. godine je održan "Dan Bosne i Hercegovine u Njemačkoj" u sklopu kojega je upriličen poslovni forum i bilateralni susreti privrednika BiH i Njemačke.

Na forumu je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH sudjelovalo dvadesetak bh. kompanija iz auto, metalske, drvne i prehrambene industrije, za koje je njemačka strana pokazala posebno zanimanje, i predstavnici državnih ministarstava i Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA).

Delegaciju BiH su činili predstavnici kompanija: Ilidžanski dijamant d.o.o., Intal a.d. Milići, Ornament d.o.o. ,Šipad komerc d.d., Zedex d.o.o., Unis promex d.o.o., Remont montaža d.d., Cimos TMD Casting d.o.o., Poslovni sistem Cimos TMD a.i.d.o.o., RIS – Sportnautik d.o.o., Agencija za lokalni razvoj Gradiška, Vispak d.d., Economic d.o.o. Vitez, ZAH, Merz Moebel d.o.o., Swisshaus group d.o.o., Schilling d.o.o., Petroprojekt d.o.o. Bratunac, D.o.o. Nova forma i Niederlassung metal d.d. Zenica.

Kako se navodi u saopćenju Vanjskotrgovinske komore, Bosnu i Hercegovinu su njemačkim privrednicima predstavili: zamjenica ministra vanjskih poslova Ana Trišić- Babić, koja je dala opću sliku bh. privrede danas, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić, koji je detaljno predstavio vanjskotgovinsku razmjenu dviju zemalja, te direktor Agencije za promociju stranih investicija Haris Bašić, koji je govorio o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Pored prezentacija o bilateralnoj suradnji predstavnici firmi Economic – Vitez, Cimos TMD Casting d.o.o. – Zenica i Vispak d.d. – Visoko održali su posebne prezentacije drvnog, metalskog i prehrambenog sektora.

Što se tiče izlaganja domaćina, kako se navodi, značajna je bila prezentacija predstavnika Svjetske banke Haralda Jedlicka koji je usporedio situaciju u Bosni i Hercegovini s onom u okolnim zemljama i dao "zeleno svjetlo" njemačkim investitorima za poslovanje na bh. tržištu.

Predstavnik Ekonomskog odjela njemačke ambasade u Sarajevu Mathias Heinz osvrnuo se na mogućnost olakšavanja viznog postupka za bh. privrednike, o čemu će se detaljno dalje koordinirati s Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti