al
U narednoj godini nove saobraćajne dozvole

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U narednoj godini nove saobraćajne dozvole

31.12.2018. 08:38 / Izvor: Faktor

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, najavljujući nove projekte za narednu godinu kazao je i kako će se pokrenuti aktivnosti na izradi novih saobraćajnih dozvola. Nadležnost za izradu ovih dozvola, kao i ličnih karata, vozačkih dozvola i pasoša, trebala bi da bude na Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

"Mislim da se moramo okretati pitanju saobraćajnih dozvola, kako bi pratili zemlje u okruženju, kao i države članice EU. Naravno da će se ići sukcesivno. Vodit ćemo računa da se zamjena ne provodi prebrzo, odnosno tek kad budu isticale postojeće saobraćajne dozvole da se izdaju nove. Radi se već na razradi ideje da saobraćajna dozvola u BiH bude rađena na isti način kao i vozačka dozvola, na istom materijalu, da bude te veličine. Već imamo značajan dio zemalja EU koje imaju takve saobraćajne dozvole", pojasnio je za Faktor ministar Osmanović.

Prema riječima direktora IDDEEA-a Arifa Nanića, još je prerano govoriti o bilo kakvim idejama za budući izgled saobraćajnih dozvola.

"Radi se o jednoj inicijativi, koja je tek pokrenuta i za koju je u ovoj fazi potrebno osigurati političku podršku za njenu realizaciju. Ako se krene u provedbu ove inicijative bit će neophodno osigurati i saradnju drugih institucija, a prije svih Ministarstva prometa i komunikacija BiH. Ideja je da saobraćajna dozvola bude slična sadašnjoj vozačkoj dozvoli. Takve saobraćajne dozvole već imaju u mnogim zemljama, a nama najbliža država koja ih je već uvela je Srbija. Trenutno se razmatraju sve mogućnosti, pa, između ostalog, i to da li će biti potrebno mijenjati zakone ili samo podzakonske akte, pravilnike, uputstva i slično. Raspravljamo o tome i da li će saobraćajna dozvola imati ugrađen čip ili ne, jer trebamo odlučiti koje je rješenje bolje i prihvatljivije. Ideja je da saobraćajna dozvola u budućnosti zamjenjuje dva sadašnja dokumenta i to potvrdu o registraciji i potvrdu o vlasništvu. Također, izdavanje novih saobraćajnih dozvola, o čemu posebno vodimo računa, trebalo bi u budućnosti biti jeftinije nego do sada", istakao je Nanić.

Napomenuo je kako će se o mogućem izgledu novih saobraćajnih dozvola, kao i o drugim detaljima, moći više govoriti tek u narednim mjesecima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti