U Nevesinju se realizuje projekat "Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda": Podrška proizvodnji tradicionalnog sira

20.10.2009. 08:44 / Izvor: Nezavisne novine
U Nevesinju se realizuje projekat 'Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda': Podrška proizvodnji tradicionalnog sira

U Nevesinju je juče potpisan ugovor o izgradnji i adaptaciji objekta u kojem će biti smještena komora za sazrijevanje sira iz mijeha - tradicionalnog proizvoda nevesinjskog kraja.

Uređenje pomenutog objekta biće sprovedeno u okviru projekta "Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda" koji na području Hercegovine sprovodi italijanska nevladina organizacija "Ukodep". Ugovor su potpisali koordinator "Ukodepovih" projekata za jugoistočnu Evropu Sorinel Getau, načelnik opštine Nevesinje Branislav Miković, predsjednik nevesinjskog Udruženja poljoprivrednih proizvođača Dragan Drvendžija i direktor preduzeća "Aurora" Milorad Jeremić. Građevinsko-zanatski radovi na objektu koštaće 70.000 KM, a polovinu sredstava obezbijedio je "Ukodep". Ostatak novca uplatiće opština Nevesinje i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, posredstvom Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Ranije je usaglašeno da komora bude izgrađena u krugu Zemljoradničke zadruge Nevesinje, a na istom mjestu su planirane i pomoćne prostorije, za održavanje promocija i degustaciju proizvoda.

Getau je rekao da je cilj italijanske organizacije da u saradnji s lokalnim partnerima pomogne malim proizvođačima tradicionalnih proizvoda da komercijalizuju proizvodnju i zaštite lokalni proizvod po standardima EU.

"Svi zainteresovani proizvođači sira koji su prihvatili Pravilnik o higijensko-sanitarnim uslovima proizvodnje i postali članovi Udruženja proizvođača sira iz mijeha, moći će da koriste novosagrađeni objekat", naglasio je Getau podsjetivši da je ova vrsta sira na nedavno održanom sajmu u Torinu uvršten među deset najinteresantnijih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti