U oktobru stiže novac za "Gazelu" - čeka se konačna odluka EBRD

22.09.2009. 08:47 / Izvor: Politika
U oktobru stiže novac za 'Gazelu' - čeka se konačna odluka EBRD

Novac za obnovu najdužeg beogradskog mosta preko Save Srbiji će biti dostupan najranije u oktobru, najavio Tomas Majer, direktor Poslovne grupe za infrastrukturu EBRD u Londonu.

Obnova beogradskog mosta "Gazel" neće početi pre oktobra. Tek tada će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) doneti konačnu ocenu o tome da li je gradska vlast u Beogradu uspešno primenila Akcioni plan o izmeštanju nehigijenskog naselja koje je doskoro bilo smešteno ispod ove ćuprije.

Svi su, međutim, izgledi da će gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i njegov zamenik Milan Krkobabić dobiti od evropskih bankara prelaznu ocenu. Kako je juče na konferenciji za novinare u Skupštini grada rekao Tomas Majer, direktor Poslovne grupe za infrastrukturu EBRD u Londonu, sve što je grad dosad uradio bilo je u skladu sa evropskim standardima.

– Grad je uspešno obavio posao i ispunio naša očekivanja – naglasio je Majer i dodao da će narednih dana, ili nedelja, biti razrešene "preostale nedoumice2.

On je istakao i da će tek posle toga Srbiji biti dostupan novac (ukupno 58 mil EUR) koji su EBRD i Evropska investiciona banka (EIB) našoj zemlji odobrili za popravku "Gazele". Međutim, na pitanje zašto EBRD uslovljava odobrenje kredita za obnovu mosta obezbeđivanjem smeštaja romskim porodicama, Majer je odgovorio da je to "normalna procedura".

– EBRD i EIB se, između ostalog, rukovode politikom zaštite životne sredine i socijalnih pitanja i to je razlog zbog koga smo insistirali na primeni Akcionog plana – objasnio je Majer.

Ostaje, međutim, nejasno zbog čega je ovoj instituciji potrebno toliko vremena da da konačnu ocenu o tome da li su romske porodice dobile adekvatne domove. Upitan da to pojasni, Majer je odgovorio da EBRD "daje sve od sebe da postupak bude gotov što pre".

Inače, prema saznanjima "Politike", u jučerašnjim razgovorima sa Đilasom i Krkobabićem, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj su sugerisali da bi jedini problem mogao da predstavlja deo Akcionog plana za koji je nadležna Republika. Konkretno, Ministarstvo rada i socijalne politike, koje je zaduženo za raseljavanje Roma koji nemaju prebivalište u Beogradu.

A ostalim žiteljima nekadašnjeg "karton sitija" grad će, prema najavama Đilasa, pružiti mogućnost da konkurišu za dobijanje socijalnih stanova. Podsećanja radi, EBRD je ranije insistirao da tim ljudima budu sagrađene kuće od čvrstog materijala, tako da konkurs za ovaj vid krova nad glavom predstavlja kompromis između Beograda i EBRD.

Međutim, sve dok taj kompromis ne bude krunisan konačnom pozitivnom ocenom za primenu Akcionog plana, Javno preduzeće "Putevi Srbije" i firma "Strabag", pobednik na tenderu za obnovu "Gazele", neće moći da potpišu ugovor o početku radova. Istovremeno, ni Gradska uprava u Beogradu neće od Republike moći da dobije plan o dinamici obavljanja radova, odnosno precizne podatke o tome kada će i koliko most biti zatvoren za saobraćaj.

Za sada je poznato da će radovi trajati 22 meseca, kao i da će 20 meseci majstori popravljati prilaze mostu i konstrukciju. Kako su u više navrata objašnjavali u "Putevima Srbije", predviđeno je da obnova kolovoza traje svega dva meseca, dok bi saobraćaj bio obustavljen ukupno šest dana, koliko je potrebno da radnici presvuku asfalt na mostu.


(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 22.09.09.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti