U organizaciji Optima - Grupe Banja Luka - bh. naftaši na ruskim naftnim poljima

13.03.2010. 09:48 / Izvor: Oslobođenje
U organizaciji Optima - Grupe Banja Luka - bh. naftaši na ruskim naftnim poljima

U organizaciji Optima - Grupe Banja Luka, a na poziv ruske naftne kompanije Zarubežnjeft, dvanaestočlana delegacija bh. naftaša od 12. do 19. marta boravit će u sedmodnevnoj posjeti ruskoj naftnoj industriji. Među pozvanima je i Izudin Ahmetlić, ispred grupacije HIFA-OIL, predsjednik Udruženja naftnih distributera u Federaciji BiH.

"Podržavam ovakav način bilateralnih kontakata, pogotovo što se radi o vrlo moćnom konzorciju naftne industrije Ruske Federacije, koji je itekako prisutan na tržištu ne samo BiH, kroz Optima-Grupu, već i šire regije. Njeftegazinkor, Lukoil, Zarubežnjeft su moćni giganti i mi smo počeli uspostavljati s njima saradnju putem brodske Rafinerije. Ovu posjetu ćemo iskoristiti da se lično uvjerimo u dalje mogućnosti proširenja saradnje", kazao je Ahmetlić.

Optima – Grupa, firma u sastavu Njeftegazinkora, poslije privatizacije Naftne industrije RS-a ( Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja Modriča i lanca od 78 benzinskih pumpi Petrol) riješila je da se proširi i na područje Federacije BiH. Tako je lani kupila 10 benzinskih pumpi Zovko, od čega osam u Federaciji i dvije u distriktu Brčko. Ove godine planiraju kupovinu još 12 pumpi u Federaciji, a za narednu godinu još 35 pumpi.

Bh. naftaši će, nakon Moskve i susreta s čelnim ljudima ruske naftne industrije, posjetiti grad Usinks i naftna polja na sjevernom dijelu ove zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti