Vijesti

U Parlamentu RS poslanici jednoglasno glasali za Razvojni program

04.07.2007. 12:35 / Izvor: Nezavisne novine

Parlament Republike Srpske 03. jula 2007. je podržao Razvojni program za naredne tri godine, koji predviđa da se novcem od prodaje "Telekoma Srpske", kroz razne investicione programe i reforme, smanji broj nezaposlenih i oživi ekonomija. Program, koji predviđa rast bruto društvenog proizvoda za 20%, povećanje plata i snažniju konkurentnost ekonomije RS, dobio je gotovo jednoglasnu podršku poslanika: 71 je glasalo za, a samo dva su bila suzdržana, bez glasa protiv.

Programom je predviđeno da bi prosječna plata na kraju perioda investiranja trebalo da iznosi od 750 do 800 KM, a stopa inflacije , ne veća od 2%. Većina poslanika u raspravi je podržala sadržaj programa, ali i opomenula da najveću pažnju treba posvetiti načinu trošenja 646 miliona EUR, dobijenih prodajom "Telekoma Srpske". Prema riječima Borke Đurića, predsjednika Privredne komore, najveća vrijednost programa je u tome što je razvojnog, a ne socijalnog karaktera.

Predstavnici penzionera su, pak, kritikovali dio programa koji se odnosi na reformu penzionog fonda. Tvrde da reforma fonda, u šta će biti uloženo oko 200 miliona KM, ide samo na štetu sadašnjih penzionera, te da program nije uzeo u obzir popravljanje standarda penzionera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti