U Parlamentu RS poslanici jednoglasno glasali za Razvojni program

04.07.2007. 12:35 / Izvor: Nezavisne novine
U Parlamentu RS poslanici jednoglasno glasali za Razvojni program

Parlament Republike Srpske 03. jula 2007. je podržao Razvojni program za naredne tri godine, koji predviđa da se novcem od prodaje "Telekoma Srpske", kroz razne investicione programe i reforme, smanji broj nezaposlenih i oživi ekonomija. Program, koji predviđa rast bruto društvenog proizvoda za 20%, povećanje plata i snažniju konkurentnost ekonomije RS, dobio je gotovo jednoglasnu podršku poslanika: 71 je glasalo za, a samo dva su bila suzdržana, bez glasa protiv.

Programom je predviđeno da bi prosječna plata na kraju perioda investiranja trebalo da iznosi od 750 do 800 KM, a stopa inflacije , ne veća od 2%. Većina poslanika u raspravi je podržala sadržaj programa, ali i opomenula da najveću pažnju treba posvetiti načinu trošenja 646 miliona EUR, dobijenih prodajom "Telekoma Srpske". Prema riječima Borke Đurića, predsjednika Privredne komore, najveća vrijednost programa je u tome što je razvojnog, a ne socijalnog karaktera.

Predstavnici penzionera su, pak, kritikovali dio programa koji se odnosi na reformu penzionog fonda. Tvrde da reforma fonda, u šta će biti uloženo oko 200 miliona KM, ide samo na štetu sadašnjih penzionera, te da program nije uzeo u obzir popravljanje standarda penzionera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti